Krediti za investicije

Zaduženost domaćih tvrtki pada na godišnjoj razini, krediti lani iznosili 63 mlrd. kuna

Ukupni devizni krediti, iskazani u kunama, iznosili su gotovo 39 milijardi kuna
Zgrada HNB-a
 Dragan Matić / CROPIX

Prema podacima HNB-a ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem studenog prošle godine iznosili su 63,2 milijarde kuna te su u odnosu na listopad porasli za 1,4 posto, a na godišnjoj razini pali su za 1,3 posto.

Prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima pali su na međugodišnjoj razini za 9,8 posto, dok je promjena na mjesečnoj razini pozitivna i iznosi 0,9 posto.

Ukupni devizni krediti, iskazani u kunama, iznosili su gotovo 39 milijardi kuna.

Kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na godišnjoj razini su porasli za 16,2 posto, na 24,7 milijardi kuna što je najviša razina od studenog 2016. godine.

To je osmi mjesec s pozitivnom i zadnjih sedam mjeseci najvišom godišnjom stopom rasta.

Analitičari Raiffeisen banke smatraju da to ukazujući na povećanje sklonosti zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu.

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija, oni su u studenom na godišnjoj razini pali za jedan posto.

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz blagi mjesečni rast za 0,5 posto te godišnji rast od 4,9 posto na kraju studenog iznosili 33,6 milijardi kuna.

Krediti za obrtna pali su na godišnjoj razini za 7,6 posto, a na mjesečnoj su porasku za 2,5 posto i na kraju studenog iznosili 29,6 milijardi kuna.

U RBA-u očekuju da će podaci za prosinac potvrditi nastavak rasta kreditne aktivnosti banaka, pri čemu je rast predvođen kreditiranjem sektora stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:14