PROJEKT BOND

Agencija HAMAG-BICRO provodi proces decentralizacije, šestu ispostavu otvorila u Splitu

Cilj je povećati razinu poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Hrvatske

U HGK u Splitu otvorena je ispostava agencije HAMAG-BICRO

 Duje Klaric/Cropix

U okviru druge faze projekta "Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a – BOND 2 ", Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije otvorila je u Splitu svoju šestu ispostavu i to u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split na adresi Obala Ante Trumbića 4.

Kako poručuju iz HAMAG-BICRO-a, cilj projekta BOND je doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

- Prošle godine bili smo svjedoci potpisivanja 9 ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava vrijednih preko 17 milijuna kuna, kojim se ojačavaju poduzetničko-potporne institucije urbane aglomeracije Split s ciljem pružanja inovativnih i kvalitetnih usluga poduzetnicima s ovog područja te se ovo otvaranje smatra svojevrsnom nadopunom koja ima za krajnji cilj sinkroniziran sustav podrške poduzetnicima – izjavio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a izjavio je kako se agencija pozicionirala kao centralna institucija za sve mikro, male i srednje poduzetnike kojima je potrebna financijska podrška u svim fazama poslovanja.

- Kako bi osigurali stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva u svim dijelovima Republike Hrvatske započeli smo s projektom decentralizacije, a čija se realizacija konkretno ogleda u otvaranju ispostava u svim županijama. U tome nam uvelike pomažu resorno ministarstvo, lokalni partneri županije i gradovi, kako bi prijenosom iskustva i znanja pružili konkretnu podršku svakom malom poduzetniku – kazao je Vrbanec.

Predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš istaknuo je kako "ovom suradnjom dodatnu vrijednost dobivaju i HGK i HAMAG-BICRO ali, ono što je primarno i najvažnije, od nje će najveću korist i benefit imati poduzetnici, koji će na jednom mjestu, doslovno pod istim krovom, moći koristiti usluge obiju institucija i dobiti više potrebnih informacija vezanih za poslovanje".

- Uz informacije i usluge koje im HGK pruža u smislu zastupanja, promocije i edukacije, sada će na raspolaganju imati i sve oblike podrške HAMAG-BICRO-a koje mogu koristiti za pokretanje, rast i razvoj poslovanja. Poticanje i razvoj poduzetničke inicijative jedna je od osnovnih zadaća HGK, a s ciljem poticanja i potpore ženama u poduzetništvu u Županijskoj komori Split djeluje i jedinstven Poduzetnički inkubator za poduzetnice početnice. U procesu transformacije poslovanja, u kojem je trenutno HGK, i ova suradnja s HAMAG-BICRO-om predstavlja nov i konkretan korak u podršci poduzetnicima Splitsko-dalmatinske županije – istaknuo je Tomaš.

O planiranim aktivnostima putem Mreže BOND govorio je Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a. Kako je pojasnio, u okviru prve faze projekta uspostavljena je Mreža BOND koja objedinjuje poduzetničke potporne institucije iz svih hrvatskih županija, a kroz drugu fazu projekta planirana je standardizacija i implementacija novih usluga, učlanjenje novih članova te jačanje njihovih kapaciteta.

Od lipnja 2021. godine Mreža BOND djeluje kao udruga, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, izvijestili su iz agencije HAMAG-BICRO.

Dodajmo kako je jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije jedan od glavnih prioriteta EU-a. Europski parlament u lipnju je odobrio tri fonda EU-a s ukupnim iznosom od 243 milijarde eura za postizanje tog cilja. Financijska sredstva ulagat će se u djelovanje u području klime, socijalne programe i održivi urbani razvoj.

“Kohezijski paket” uključuje glavne regionalne fondove (Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond), europski teritorijalni cilj regionalne politike (Interreg), koji se uglavnom financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Uredbu o zajedničkim odredbama koja sadržava skup ciljeva za fondove.

Nova kohezijska politika treba pojednostavniti postupke, učiniti ulaganja djelotvornijima i uskladiti ih s tranzicijom regija prema klimatski neutralnoj Europi u okviru Zelenog plana i oporavka od koronakrize. Znatan dio sredstava dodijelit će se projektima kojima se promiče pametan rast i zeleno gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:22