TOČNOST INFORMACIJA

Agencija za elektroničke medije u sklopu svoga projekta financirat će osnivanje neovisnih fact-checkera

Za tu investiciju Ministarstvo kulture izdvojilo je 45 milijuna kuna kroz NPOO

Ilustracija

 Dmitriy Shironosov/Panthermedia/Profimedia

Agencija za elektroničke medije objavila je upitnik o potencijalnim projektima i prijaviteljima za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za program "Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka".

Kako navode u nacionalnoj Agenciji za elektroničke medije (AEM), cilj upitnika je što bolja priprema javnog poziva za projekte vezane uz provjeru točnosti informacija (fact-checking) u javnom prostoru, medijima i na društvenim mrežama.

U sklopu projekta poticat će se, između ostaloga, osnivanje neovisnih fact-checkera, stvaranje mreže provjeravatelja, razvoj baza podataka za potrebe provjere informacija, razvoj programske podrške (digitalnih alata, sustava, usluga i platformi), kao i izrada sustava za (polu)automatiziranu potporu provjeri izvora i informacija.

Također, od iznimne je važnosti i jačanje kvalitetnog novinarstva koji imaju za cilj reducirati prisutnost dezinformacija i pogrešnih informacija u medijima, kao i projekti uključivanja medija u sustave i platforme provjere točnosti informacija ili njihova razvoja unutar medija.

Za tu investiciju Ministarstvo kulture izdvojilo je 45 milijuna kuna kroz NPOO.

Kako naglašavaju u AEM-u, treba poticati što efikasnije korištenje rada neovisnih provjeravatelja i sustava provjere, pohađanje edukativnih programa za jačanje kompetencija provjeravatelja, unapređivanja medijske pismenosti koji se temelje na edukaciji o suzbijanju dezinformacija, stvaranja repozitorija tvrdnji kojima je provjeravana točnost, kao i razmjene najboljih praksi korištenih i korisnih u procesima provjere medijskih informacija.

Svi zainteresirani upitnik mogu ispuniti do 10. svibnja.

Cilj programa sukladan je dokumentima EU-ove Komisije kao što su "Suzbijanje dezinformacija na internetu: europski pristup", "Akcijski plan za europsku demokraciju" i "Borba protiv dezinformacija o bolesti covid-19 - Prepoznavanje činjenica". Podsjetimo i kako je stvorena zajednička stranica EU-a o europskom odgovoru na pandemiju koronavirusa koja sadržava i informacije o najčešćim mitovima vezanim uz izbijanje pandemije. Također, Europski parlament objavljuje vodiče za provjeru činjenica, a u veljači su eurozastupnici usvojili i izvješće o vanjskom upletanju u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:24