MASOVNA ZATVARANJA

Amazon, ubrzo nakon što su maloprodajni radnici najavili organiziranje, najavio zatvaranje 68 trgovina

Tvrtka svejedno tvrdi kako će nastaviti raditi na svojim trgovinama bez blagajne i drugim novim konceptima, poput nedavno otvorene trgovine odjeće u LA-u pod nazivom Amazon Style

Ilustracija, Amazonova trgovina u New Yorku

 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia

Amazon je danas potvrdio da će zatvoriti 68 fizičkih maloprodajnih trgovina u SAD-u i Velikoj Britaniji. To uključuje knjižare Amazon Books, pop-up trgovine na raznim tržištima i četiri ekskluzivne trgovine gdje su kupci mogli kupovati popularne i visoko ocijenjene proizvode na Amazon.com.

Amazon koji je započeo svoj život kao online prodavač knjiga, pokrenuo je prvu knjižaru u Seattleu još 2015. godine, a zatim je stalno širio vlastitu prisutnost na tržištu kako bi obuhvatio što više lokacija diljem SAD-a i inozemstva, uključujući američke savezne države kao što su Arizone, Kalifornija, Colorado, DC, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Oregon, Tennessee, Texas i, naravno, njegovu matičnu državu Washington.

Trgovine nisu samo pružale mjesto kupcima za interakciju s robom Amazona, već su služile i kao mjesto za preuzimanje robe kupljene online ili njezin povrat. Amazonov maloprodajni trag proširio se i na Whole Foods, tj. akvizicijom te trgovine mješovitom robom u vrijednosti od 13,7 milijardi dolara 2017., kao i vlastitim Amazon Fresh trgovinama.

Tvrtka je rekla Reutersu da će upozoriti kupce na nadolazeća zatvaranja putem natpisa u trgovinama, budući da točni datumi zatvaranja mogu varirati ovisno o lokaciji. Također je rečeno da se aktivno radi na pronalaženju novih uloga za zaposlenike, ili će im se ponuditi otpremnine.

Odluka o napuštanju poslovanja uslijedila je naravno nakon pandemije COVID-a, ali jednako tako je simptomatično što se to dogodilo u trenutku kada su se Amazonovi maloprodajni radnici počeli organizirati - iako u ovom slučaju, u Amazon Fresh trgovinama. Sindikalni pritisak doveo je do toga da su maloprodajni radnici zahtijevali bolje plaće, fleksibilnije radno vrijeme, duže stanke i druge beneficije, izvijestio je Business Insider.

Činilo se da je zatvaranje desetaka fizičkih trgovina odmah nakon takvih zahtjeva odaslalo jasno poruku svim Amazonovim maloprodajnim radnicima kako tvrtka ne vrednuje previše fizičko maloprodajno poslovanje. Amazon je, međutim, rekao da će nastaviti raditi na svojim trgovinama bez blagajne i drugim novim konceptima, poput nedavno otvorene trgovine odjeće u LA-u pod nazivom Amazon Style.

Iako su tek mali dio šireg maloprodajnog poslovanja, Amazonove fizičke trgovine donijele su tvrtki milijarde. U četvrtom tromjesečju 2021. tvrtka je izvijestila da je njezin fizički maloprodajni posao ostvario prihode od 4,68 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na 4,02 milijarde dolara u tromjesečju prije godinu dana. Iz Amazona su također objavili, kako osim ranije spomenutog Amazon Stylea,imaju druge maloprodajne planove za naredna tromjesečja.

Podsjetimo i da je prošle godine propao pokušaj osnivanja najvećeg sindikata u SAD-u u posljednja tri desetljeća. Za razliku od SAD-a, dio Amazonovih skladišta u EU imaju sindikate. Štoviše, Amazon je pod većim pritiskom da pruži bolja prava radnicima u Uniji nego u SAD-u. Krajem 2020. skupina od 36 članova Europskog parlamenta nakon samo jednog Amazonovog oglasa za posao zatražila je od Jeffa Bezosa da se očituje o tome radi li njegova kompanija protiv sindikata u Uniji, upozorivši ga da je to protuzakonito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:46