PRIJAVE

Bira se ‘Europski građanin‘ za 2022., Parlament time vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva

Pojedinci, skupine, udruge ili organizacije mogu za nagradu prijaviti vlastiti ili nominirati tuđi projekt

S prošlogodišnje dodjele nagrade

 Biljana Blivajs/Cropix

Do 18. travnja otvorene su prijave za nagradu „Europski građanin” za 2022. godinu.

Kako javljaju iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, nagrada Europski građanin priznanje je kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti te poticanju aktivnosti kojima se u praksi izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji EU-a o temeljnim pravima. Priznanje se dodjeljuje od 2008. godine odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a. Pojedinci, skupine, udruge ili organizacije mogu za nagradu „Europski građanin” prijaviti vlastiti ili nominirati tuđi projekt. Prijedlog za nominaciju mogu podnijeti i eurozastupnici.

Budući da je 2022. Europska godina mladih, posebna pozornost bit će posvećena aktivnostima mladih Europljana ili projektima koji su usmjereni na mlade. Prijave su moguće uz ovaj obrazac, izvijestili su iz EP-a.

Dosadašnji hrvatski laureati bili su: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.); Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.); humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.); Hrvatska udruga Transplant i Tvrtko Barun kao tadašnji ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.); HUKI - Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (2018.); kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske (2020.); te Društvo za neuroznanost NeuroSplit (2021.).

U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta, navode iz Ureda EP-a u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:45