PAD KRIPTOVALUTA

Bitcoin je od prošle godine izgubio pola svoje vrijednosti. Ulagači se vraćaju dolaru

Pad najsnažnije kriptovalute došao je nakon što su pale najveće burze diljem svijeta. Ulagači se zato okreću sigurnijoj opciji poput dolara

Ilustracija

 Justin Tallis/AFP

Prema burzi kriptovaluta Coinvase, vrijednost Bitcoina pala je ispod 33.000 dolara, što znači da je 50% niža nego što je to bila na njegovom vrhuncu, u studenome prošle godine. Pad najveće svjetske kriptovalute došao je nakon što su pale najveće burze diljem svijeta, a ulagači se zato vraćaju dolaru. Japanski Nikkei indeks tako je u ponedjeljak za 2,5%, dok je londonski FTSE 100 pao za više od 2%. U SAD-u su Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq izgubili više od 1%.

Uber je bio među glavnim uzrocima koje su izazvale pad burzi. Dionice tvrtke pale su za više od 5% u ponedjeljak nakon što su mediji izvijestili da je izvršna direktorica Dara Khosrowshahi upozorila osoblje da investitori postaju oprezniji u pogledu ulaganja. Iz Ubera su poručili da će odgovoriti smanjenjem troškova i usporavanjem zapošljavanja.

U vremenima tržišne neizvjesnosti tradicionalni ulagači često će prodati ono što vide kao rizičniju imovinu - poput digitalne valute - i premjestiti svoj novac u sigurnija ulaganja, piše BBC.

Pokreti na tržištima kriptovaluta sve više prate šire trendove, budući da profesionalni ulagači, poput hedge fondova, postaju aktivniji u trgovanju što je nekada bila domena pojedinačnih ulagača i entuzijasta.

Bitcoin, koji čini oko trećinu tržišta kriptovaluta ukupne vrijednosti blizu 640 milijardi dolara, doživio je pad cijene za više od 5% u posljednjem danu i više od 14% u zadnjem tjednu. Ethereum, druga najveća kriptovaluta na svijetu, također je pala na vrijednosti, pala je za više od 10% u prošlom tjednu.

Odbor Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku usvojio je ovog ožujka svoje pregovaračko stajalište o novim pravilima o digitalnoj imovini.

Na sjednici odbora ECON s 31 glasa za, 4 protiv i 23 suzdržana, zastupnici su se složili oko nacrta zakona o zaštiti potrošača, nadzoru i ekološkoj održivosti kriptovaluta.

Cilj novih pravila je povećati povjerenje korisnika, podržati razvoj digitalnih usluga i smanjiti ekološki otisak kriptovaluta.

"Usvajanjem MiCA izvješća, Europski parlament je utro put kripto regulaciji koja je pogodna za inovacije i koja može postaviti standarde širom svijeta. Ova uredba je pionirska u smislu inovacija, zaštite potrošača, pravne sigurnosti i uspostave pouzdanih nadzornih struktura u području kripto imovine", izjavio je izvjestitelj Stefan Berger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:19