GODINA MLADIH

Cecelja: Rashodi su neminovni, no mladima poručujem da osiguraju redovite prihode

Nakon 24 godina proizvodnje, poduzetnica je ušla u novi ciklus ulaganja, gdje svoje švicarsko iskustvo rada u turizmu želi primijeniti u rodnim Varaždinskim Toplicama

Bernarda Cecelja

 Gettzy

Bernarda Cecelja je direktorica i vlasnica branda Bernarda, koja je u poduzetništvu od malih nogu. No, u njega se uistinu otisnula tek s 45 godina života, kad je pri povratku u Hrvatsku iz Švicarske, otvorila vlastiti biznis. U Pušćinama je pokrenula proizvodnju madraca, kreveta i opreme Bernarda, a nakon toga i tvrtku Bernarda Nova u Nedeljancu za konfekciju spužve potrebne za proizvodnju kreveta.

- Za započeti biznis, svakako da je potreban početni kapital. Ja sam svoj investirala u proizvodnju, tako sam i bila u situaciji da sam već u prvoj fazi krenula u rad s trinaestero zaposlenih. Drugo, ništa se ne dešava samo od sebe. Svakodnevni predan i uporan rad donosi rezultate. Rashodi su neminovni, no mladima poručujem da osiguraju redovite prihode - kazala nam je Bernarda.

Neumorna Zagorka danas je, nakon 24 godina proizvodnje i s više od 250 zaposlenika, ušla u novi ciklus ulaganja i svojevrsnog startupa, gdje svoje švicarsko iskustvo rada u turizmu želi primijeniti u rodnim Varaždinskim Toplicama, investirajući u Hotel Bernarda.

- Investicija je to od 50 milijuna kuna, koja je nas koji gradimo u koroni itekako uzdrmala, obzirom na povećanje cijena građevinskom materijala i svih pratećih poskupljenja. Istovremeno uslijed same gospodarske krize i zastoja proizvodnje dio vlastitih sredstava investirala sam u očuvanje radnih mjesta, što je također utjecalo na tijek građevinskih radova. Ipak, ponosna sam da je to trenutno najveća privatna investicija u Varaždinskoj županiji – ističe Bernarda.

Pitali smo Bernardu, koja je 2020. proglašena najuspješnijom poduzetnicom u Hrvatskoj i regiji, što bi poručila onima koji tek planiraju ući u svijet poduzetništva.

- Mladima poručujem da ne odustaju. Nije svaka prilika prava prilika i ponekada treba odustati na vrijeme. Isto tako, prave prilike treba znati prepoznati, jer ne blješće i na njima ne piše „ja sam prava prilika“. Zdravlje i vrijeme su naša najskupocjenija investicija. Mladi kada su zdravi ne razmišljaju toliko o tome da očuvaju mladost, a istovremeno vrijeme im prođe. Stoga mudro i korak po korak. Puno planiranja i fokus na cilj. Od cilja ne odustajte – savjetuje poznata ekonomistica.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije najavila je namjeru da se ova godina proglasi Europskom godinom mladih. Europski parlament i Vijeće u prosincu prošle godine postigli su politički dogovor o tome da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih. U svim državama članicama organizirat će se aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade, a prioriteti mladih uključit će se u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU.

Iskustvo jedne od najboljih poduzetnica u Hrvatskoj zasigurno može pomoći mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti, a pogotovo onima koji su već pokrenuli vlastiti startup. Stoga smo pitali inovatoricu iz Varaždinskih toplica da nam objasni na što bi trebalo obratiti pozornost prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra.

- Krucijalno je prije svega osigurati godišnji budžet za plaće i sve dodatne neoporezive i oporezive primitke djelatnika koji se isplaćuju uz ugovorenu bruto plaću. Svako radno mjesto zahtjeva i radni prostor i opremu, ali još važnije i edukaciju, koja ovisno o profilu radnog mjesta i stupnju stručnosti i godina radnog iskustva, djelatnik već posjeduje ili prolazi kroz obuku - pojasnila nam je Bernarda.

Jedna tako, bitno je i odabrati "odgovarajuću osobu za odgovarajuće radno mjesto", odnosno da se obje strane nađu u „win-win“ situaciji u kojoj su zadovoljne.

- Svaki radni odnos nosi djelatniku prava, ali i odgovornosti. Isto vrijedi i za poslodavca. U praksi mi je najdraže zaposliti osobu koja zadovoljava sve tražene aspekte, a uz to ima i preporuku osobe iz našeg kolektiva. Zašto je to bitno? Zato što je poznato kako se osoba snalazi u svojim radnim zadaćama, u kolektivu, u odnosu s drugim kolegicama i kolegama, u odnosu s poslodavcem i u želji za samorazvojem i napretkom. No, kada prepoznam da osoba ima volju za radom, da želi učiti, a da do sada nije imala prilike razvijati se, onda ulažem u tu osobu i pomognem joj da se profilira i da se znanje oplemeni - zaključuje Bernarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:58