PROGRAM UNISTART

Četiri studentska tima na Demo danu predstavili svoje poduzetničke ideje

Svi projekti kreirani su za potrebe osoba starije životne dobi i njihovih skrbnika, a najboljim je proglašen "Zdravko"

Studenti na Demo danu
 

 Nikola Vilic/Cropix

Četiri studentska tima u ponedjeljak su predstavili svoje poduzetničke ideje stručnom žiriju u završnici programa studentske poduzetničke prakse UniStart pokrenute od strane Sveučilišta u Splitu uz podršku NetHub akceleratora.

Demo dan održan je u odličnoj atmosferi u prostorijama PICS predinkubatora - ICT županije jer kako je i u pozdravnom govoru kazao prof. dr. sc. Nikša Jajac, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, svi koji su sudjelovali u ovom programu su dobitnici. Svi su proširili svoja znanja i stekli nova iskustva. Okupljene studente i njihove mentore pozdravili su i Goran Kardum, prorektor Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica Medicinskog fakulteta dok je uvodnu prezentaciju o programu studentske poduzetničke prakse UniStart održala Mihaela Papić iz NetHub akceleratora.

image

Prorektor Goran Kardum i prvonagrađena ekipa Prijatelji zdravlja

Nikola Vilic/Cropix

Održano je više radionica i predavanja, studentski timovi imali su stručnu pomoć u razradi svojih poduzetničkih ideja, koje su testirali i u razgovorima s potencijalnim korisnicima. Pri tom su koristili metodu Design sprint, koja donosi inovativni pristup razvoju poduzetničkih rješenja. Kako su istaknuli u NetHub akceleratoru, riječ je o intenzivnom faznom procesu koji koristi dizajnersko razmišljanje kao pomoć timovima u određivanju njihovih jasnih ciljeva, potvrđivanju pretpostavki i odlučivanju o planu proizvoda, usluge ili značajke prije početka njihovog razvoja.

Sva četiri tima svoje su proizvode namijenili osobama starije životne dobi i njihovim skrbnicima.

U sklopu Demo dana timovi su u petominutnim prezentacija pokušali uvjeriti stručni žiri kako je baš njihova ideja najbolja, a potom su u sljedećih pet minuta odgovarali na pitanja žirija u čijem sastavu su bili Damir Brčić (ICT županija), Antonia Peroš (Sveučilište u Splitu), Antonio Perić-Mažar (Locastic) i Ena Melvan (Metabelly).

image

Članovi žirija Antonio Perić-Mažar, Antonia Peroš i Damir Brčić

Nikola Vilic/Cropix

Najboljim je proglašen projekt Zdravko koji je osmislio tim "Prijatelji zdravlja" koji čine Iva Klarić, Jelena Ležaja i Martina Tomić.

image

Martina Tomić, Iva Klarić i Jelena Ležaja iz prvonagrađene ekipe Prijatelji zdravlja

Nikola Vilic/Cropix

"Rješavamo problem potrebe za sigurnošću i za pripadanjem", kazale su studentice predstavljajući svoju kreaciju. A riječ je o interaktivnoj ploči smještenoj na javnoj lokaciji u ugodnom kutku ispod pergole, uz zelenilo i klupu za odmor. Korisnici bi doznali neke svoje osnovne zdravstvene podatake, o tlaku, pulsu, vidu.... Također bi dobivali informacije o akcijskim sniženjima u lokalnim trgovinama, a mogli bi pratiti i koja se sve kulturna i druga događanja odvijaju. Jedan od ciljeva je i rasterećenje zdravstva tako da se smanje dolasci liječniku pa bi stariji ljudi u pozivnom centru stupiti u kontakt sa studentima medicine kako bi razgovarali s budućim doktorima i pitali što ih zanima.

image

Drugonagrađena ekipa SmartUp

Nikola Vilic/Cropix
image

Iva Klarić iz ekipe Prijatelji zdravlja

Nikola Vilic/Cropix

Drugi je tim SmartUp koji čine Mia Kovačević Žižić, Nikola Martinić, Anamarija Kolimbatović, Ivan Gluščević i Valentina Drmić. Vođeni time da su digitalna nepismenost i socijalna isključenost izvor problema, oni su razvili aplikaciju Angelo app. Ciljana publika su im osobe iznad 65 godina, riječ je o aplikaciji za dijeljenje lokacije i povezivanje volontera i onih kojima je pomoć potrebna. "Međusobno pomaganje osnova je za ekonomski i društveni napredak", istaknule su studentice.

image

Ekipa Oxford predstavlja svoju aplikaciju


Nikola Vilic/Cropix
image

Mihaela Kotarac iz ekipe Oxford

Nikola Vilic/Cropix

Na trećem je mjestu tim Oxford u kojem su Mihaela Kotarac, Anja Kuraja, Marija Lerotić i Dea Dragičević, a njihov projekt je Pulty mobilna aplikacija koja bi povezivala pružatelje usluga i korisnike za više funkcija poput zdravlja, prijevoza, trgovine, ljepote...

image

Gordana Batinić, Matko Lipovac i Ivana Hrkać iz ekipe Kontinentalci

Nikola Vilic/Cropix

Četvrti tim koji se naziva "Kontinentalci" čine Matko Lipovac, Ivana Hrkać i Gordana Batinić, a razvili su "Hladirant" ponukani činjenicom kako zbog velikih vrućina starije osobe rijetko izlaze. Njihov uređaj, smješten uz klupu za odmor, ispušta vodenu maglicu za osvježenje. Karakteristike uređaja su, kako su kazali, učinkovitost, ekonomičnost, inovativnost i atraktivnost, a kažu da već ima i interesa za postavljanje na određene lokacije.

image

Detalj sa predstavljanja aplikacija

Nikola Vilic/Cropix
image

Predstavljanje aplikacije ekipe SmartUp

Nikola Vilic/Cropix
image

Gordana Batinić, Matko Lipovac i Ivana Hrkać iz ekipe Kontinentalci

Nikola Vilic/Cropix

Valja istaći i kako su studentski timovi koji su sudjelovali u ovom programu studentske poduzetničke prakse interdisciplinarni – povezali su se studenti sa različitih fakulteta i svaki na svoj način pridonio razradi poduzetničkih ideja.

image

Studenti na Demo danu

Nikola Vilic/Cropix
image

Publika na Demo danu

Nikola Vilic/Cropix

Spomenimo kako je u svibnju u Europskom parlamentu održana javna rasprava o kreativnim startupima i inovacijama, a bilo je riječi o tome kako europskim startupima osigurati potrebnu potporu u različitim fazama razvoja i kako ubrzati realizaciju njihovih idejnih projekata.

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta EU-a. Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, Digitalne platforme, internet stvari, računalstvo u oblaku i umjetna inteligencija su među tehnologijama koje utječu na sektore od prometa do energetike, poljoprivredno-prehrambenih, telekomunikacijskih, financijskih usluga, tvorničke proizvodnje i zdravstvene skrbi i mijenjaju živote ljudi. Tehnologije mogu pomoći u optimizaciji proizvodnje, smanjenju emisija i otpada, jačanju konkurentskih prednosti poduzeća i pružanju novih usluga i proizvoda potrošačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 18:32