NOVO POSKUPLJENJE

Cijena poluvodiča mogla bi se kraja ove godine povećati do 20 posto

Brojni proizvođači čipova planiraju podići cijene kako bi pokrili rastuće troškove materijala i logistike

Poluvodič, ilustracija

 Wladimir Bulgar/Sciencephoto/Profimedia

Južnokorejski div Samsung Electronics pregovara s klijentima o povećanju cijena čipova u ovoj godini za do 20 posto.

Kako saznaje Bloomberg, drugi najveći proizvođač čipova na svijetu taj bi potez trebao povući u drugoj polovici ove godine.

Brojni proizvođači čipova planiraju podići cijene kako bi pokrili rastuće troškove materijala i logistike.

Cijene čipova vjerojatno će porasti za oko 15% do 20%, ovisno o razini njihove sofisticiranosti.

Najveći proizvođač čipova na svijetu, Taiwan Semiconductor Manufacturing, prognozirao je rast prihoda u tekućem tromjesečju do 37 posto, pritom uzimajući u obzir male kapacitete za proizvodnju čipova u ovoj godini zbog globalne krize koja je dovela do skoka narudžbi i omogućila proizvođačima da postavljaju visoke cijene.

Samsung je prilikom predstavljanja poslovnih rezultata krajem travnja istaknuo da je potražnja velikih kupaca veća od raspoloživih kapaciteta, procijenivši da se situacija neće tako skoro poboljšati.

"Nestašica prisiljava kupce da prednost daju mogućnosti nabave i osiguranju potrebnih čipova u odnosu na cijene. Proizvođači poluvodiča pokušavaju povećati profitabilnost, dijelom prebacujući težinu na vrhunske čipove", objasnio je analitičar Masahiro Wakasugi.

Potražnja za osobnim računalima i pametnim telefonima je u padu, ali tehnološke tvrtke očekuju snažnu potražnju poduzeća za novim poslužiteljima većeg kapaciteta i više čipova. Industrija očekuje da će ukupna potražnja premašiti ponudu, koja će ostati ograničena sljedećih pet godina.

Samsung već izdaje narudžbe za sljedećih pet godina, koje zajedno čine oko osam puta više od prihoda iz prethodne godine. Najveća južnokorejska tvrtka je prošle godine potrošila više od 36 milijardi dolara na proširenje svojeg sektora čipova, nadmašivši suparnike kad je nabavila vrhunsku opremu kao što su strojevi za ekstremnu ultraljubičastu litografiju.

Dodajmo kako je Europski parlament u listopadu 2021. usvojio rezoluciju u kojoj je istaknuto da će u budućnosti mikročipovi imati središnju ulogu u oblikovanju globalnog poretka te da će oni koju budu kontrolirali projektiranje i proizvodnju mikročipova određivati smjer 21. stoljeća. Europarlamentarci su pozvali Komisiju na jačanje partnerstva s Tajvanom, najvećim proizvođačem poluvodiča, što je potez na koji Peking ne gleda blagonaklono.

"Prvo izvješće Europskog parlamenta o odnosima EU i Tajvana pokazuje kako je EU spremna poboljšati svoje odnose s našim ključnim partnerom Tajvanom. Komisija sada mora pojačati odnose između EU-a i Tajvana i nastaviti sveobuhvatno pojačano partnerstvo s Tajvanom", izjavio je švedski zastupnik Europskog parlamenta Charlie Weimers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:02