ROMANA JERKOVIĆ

Covid kriza je pokazala koliko su digitalne tehnologije i alati postali važan dio naše svakodnevice

Jerković naglašava kako će, osim građanima, europski digitalni identitet donijeti prednosti i velikim i malim poduzećima
Romana Jerković
 Pr

Europska komisija je 7. lipnja 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet, koji će biti dostupan svim državljanima članica EU-a, osobama s boravištem u Uniji i europskim poduzećima. Građani će, kako je tada EK objavila, moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente iz svojih europskih lisnica za digitalni identitet jednim klikom na ekranu telefona.

S pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europskog novčanika za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, primjerice kako bi dokazao svoju dob. Korisnik će uvijek moći odlučiti želi li koristiti europski novčanik za digitalni identitet.

U srijedu je stigla vijest kako je zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković (SDP/S&D) imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za Uredbu o europskom digitalnom identitetu.

- Kriza COVID-19 ubrzala je digitalizaciju i jasno pokazala koliko su digitalne tehnologije i alati postali važan dio naše svakodnevice. Sigurne i pouzdane usluge identifikacije iz ovog prijedloga građani će moći koristiti na dnevnoj bazi i u različite svrhe – bilo da se radi o podnošenju porezne prijave, pristupu elektroničkim zdravstvenim zapisima ili upisivanja fakulteta – kazala je zastupnica Jerković izražavajući i kako joj je velika čast i zadovoljstvo što je imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za novu Uredbu o europskom digitalnom identitetu.

Modernizacija

Naglašava kako će njezin cilj biti modernizacija, pojednostavljenje i ubrzanje komunikacije građana i javnog sektora, osiguravanje najviše moguće razine zaštite osobnih podataka te povećanje transparentnosti pružanja javnih usluga.

- Osim novih pogodnosti za građane, europski digitalni identitet donijet će prednosti i velikim i malim poduzećima jer će im rješenja za sigurne i pouzdane usluge identifikacije iz ovog prijedloga omogućiti da ponude širok raspon novih usluga. Krajnje je vrijeme da izgradimo siguran i svrsishodan okvir za europski digitalni identitet koji odgovara potrebama građana u 21. stoljeću – istaknula je Romana Jerković.

Na temelju nove uredbe države članice građanima i poduzećima ponudit će digitalne lisnice, kojima će se moći povezati njihovi nacionalni digitalni identiteti i dokazi o drugim osobnim atributima (npr. vozačka dozvola, diplome, bankovni račun). Lisnice će pružati javna tijela ili poduzeća iz privatnog sektora, pod uvjetom da su priznata u državi članici.

Te nove europske lisnice za digitalni identitet svim će Europljanima pružiti mogućnost pristupa uslugama na internetu bez korištenja privatnih metoda identifikacije ili nepotrebnog dijeljenja osobnih podataka. To rješenje omogućit će im potpunu kontrolu nad podacima koje dijele.

Iznoseći prijedlog, Komisija je pozvala države članice da do rujna 2022. izrade zajednički paket alata i da odmah započnu s potrebnim pripremama. Taj paket alata trebao bi uključivati tehničku arhitekturu, standarde i smjernice za najbolju praksu.

Niz ciljeva

Podsjetimo kako je u Komisijinu Digitalnom kompasu za 2030. utvrđen niz ciljeva i ključnih etapa čijem će ostvarenju europski digitalni identitet pridonijeti. Tako bi primjerice do 2030. sve najvažnije javne usluge trebale biti dostupne na internetu, svi građani imat će pristup elektroničkim zdravstvenim zapisima, a 80 posto njih trebalo bi imati elektroničku osobnu iskaznicu.

Usporedo sa zakonodavnim postupkom Komisija će surađivati s državama članicama i privatnim sektorom na tehničkim aspektima europskog digitalnog identiteta te će pružati potporu njegovoj provedbi u okviru programa Digitalna Europa. Riječ je o programu koji je Parlament usvojio travnju 2021., to je prvi financijskim instrument EU-a posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana. Cilj mu je ulagati u digitalnu infrastrukturu kako bi strateške tehnologije mogle pridonijeti jačanju konkurentnosti Europe, prelasku na zeleno gospodarstvo i osiguravanju tehnološke suverenosti.

Mnoge države članice uključile su projekte za provedbu rješenja e-uprave, među ostalim i europski digitalni identitet, u svoje nacionalne planove u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29