CERTIFIKAT

Diljem Europske unije izdano gotovo 600 milijuna digitalnih COVID potvrda

COVID potvrda obuhvaća cijepljenje, testiranje i oporavak od COVID-19 te olakšava sigurna putovanja građanima
Covid potvrda, ilustracija
 Marko Todorov/Cropix

Diljem Europske unije do sada je izdano više od 591 milijuna digitalnih COVID potvrda, pokazalo je izvješće Europske komisije.

Izvješće o EU digitalnom certifikatu za COVID i njegovoj provedbi u cijeloj EU pokazuje da su u sustav uključuje 43 zemlje na četiri kontinenta, uključujući 27 država članica EU-a.

Osim toga, 20 država članica također koristi EU digitalni COVID certifikat za domaće svrhe, primjerice za pristup velikim događajima i restoranima, kinima i muzejima, uz dodatnu nacionalnu pravnu osnovu.

Ukupno 60 trećih zemalja zatražilo je od Komisije pridruživanje sustavu EU, a u tijeku su pregovori s 28 zemalja, što znači da će se sustavu u narednim tjednima i mjesecima pridružiti nove članice.

Podsjetimo, COVID potvrda obuhvaća cijepljenje, testiranje i oporavak od COVID-19 te olakšava sigurna putovanja građanima, a također je bio ključan za potporu teško pogođene europske turističke industrije.

Sektor zračnog prijevoza naročito je profitirao od EU digitalnog certifikata, a koji je počeo s radom upravo u vrijeme ljeta kad je inače sezona putovanja.

Udruga Međunarodnog vijeća zračnih luka izvijestila je da se u srpnju 2021. ukupni broj putnika više nego udvostručio u odnosu na srpanj prošle godine.

“EU digitalna COVID potvrda pokazala nam je da kad djelujemo složno, možemo djelovati i brzo”, poručila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u nedavno održanom govoru o stanju Unije.

Spomenimo još kako je EU digitalna potvrda za sada jedini sustav koji se primjenjuje u cijelom svijetu, a Europski parlament prepoznao je važnost ovog sustava te je 9. lipnja odobrio potvrdu EU-a za COVID.

Zastupnici Europskog parlamenta tada su rekli kako vide digitalnu potvrdu EU-a za COVID kao instrument za ponovnu uspostavu slobodnog kretanja.

"Potvrda za COVID prvi je korak prema ukidanju ograničenja i to je dobra vijest za mnoge ljude u Europi, osobe koje putuju radi posla, obitelji koje žive u pograničnim područjima i za turizam”, rekla je njemačka zastupnica Birgit Sippel (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:47