INOVACIJSKI CENTAR ZICER

Do kraja ožujka traju prijave za platformu koja spaja startup kompanije i poslovne anđele

Startup koji postane dio CE-Connectora može osigurati ulaganja u vrijednosti od 75 tisuća do milijun eura

Ilustracija

 Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia

Zagrebački inovacijski centar ZICER poziva sve zainteresirane da se do kraja ožujka uključe u platformu CE-Connector i osiguraju do milijun eura investicije za ravoj svog startupa.

Početkom 2021. ZICER je u suradnji s partnerima iz EU pokrenuo međunarodnu platformu CE-Connector koja pruža startupovima s inovativnim rješenjima i novim tehnologijama podršku kroz povezivanje s poslovnim anđelima.

Do danas se na platformu CE-Connector prijavilo 48 domaćih startupova, koji su dobili priliku predstaviti se mnogim domaćim i stranim investitorima, navodi ZICER u priopćenju.

"Sudjelovanjem na CE-Connectoru dalo nam je mogućnost predstavljanja našeg istraživanja i razvoja te novih proizvoda koje možemo ponuditi potencijalnim partnerima i investitorima. Većom vidljivošću omogućuje se i porast povezivanja s drugim firmama kako na novim istraživačko-razvojnim projektima, tako i na područjima prijava i primjena novih zajedničkih projekata i investicija. Osim predstavljanja, važno je napomenuti i uspostavu kontakata s ostalim firmama i startupovima s kojima se kreće u nove zajedničke inicijative. Ono što bih htio naglasiti je činjenica da je na svim okupljanjima i druženjima u sklopu CE-Connectora pozitivna energija inovatora koje pokreću nove ideje i mijenjaju našu budućnost na bolje u svim smjerovima", poručio je osnivač startupa Makabi Agritech Marko Vinceković.

Kroz prijavu u mrežu CE-Connector startupovi dobivaju institucionalnu pomoć koja im pomaže iskoristili raspoloživa javno dostupna sredstva financiranja, kao što su bespovratne potpore te infrastrukturnu, mentorsku i stručnu podršku. Tako startup koji postane dio CE-Connectora može osigurati ulaganja u vrijednosti od 75 tisuća do milijun eura, a poslovni anđeo koji žele ulagati u startupove s visokim potencijalom može prepustiti predselekciju i dubinsku analizu te tako uštedjeti vrijeme.

"Prijavili smo se na CE-Connector zbog ogromnih mogućnosti koju nam je pružao. Pitchanje pred potencijalnim investitorima, feedback od ljudi iz raznih dijelova poslovnog svijeta te najbitnija stvar danas – networking", dodao je direktor startupa AIR-RMLD Milan Domazet.

Projekt CE-Connector se osim u Hrvatskoj provodi i u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji. Projekt traje do 30. lipnja ove godine, a cilj mu je promjena financijskog jaza povećanjem broja poslovnih anđela i njihovih investicijskih kompetencija. To će se postići izgradnjom održivih veza među njima, povezivanjem s javnim pružateljima financijskih usluga i industrijom u svakoj od zemalja partnera na projektu. Projekt također radi i na osnaženju međugranične suradnje poduzetničkih ekosustava.

Prijave za startupove i poslovne anđele otvorene su do 31. ožujka.

Dodajmo još kako je Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) u lipnju predstavio novu strategiju za inovacije koja bi trebala ubrzati razvoj poduzetništva i ojačati inovacijski potencijal Europe. U siječnju su Europski parlament i države članice postigli dogovor o ažuriranju pravne osnove EIT- a i njegov novi strateški inovacijski program za razdoblje 2021.–2027. Kako bi poticao inovacije, EIT će u svoje aktivnosti uključiti 750 visokih učilišta, poduprijeti 30 000 studenata, uvesti na tržište 4000 inovacija i podržati 700 startupova. Uz EIT koji ima proračun od 2,96 milijardi eura, europski startupovi podržani su i programom Digitalna Europa u vrijednosti od 7,5 milijardi eura za zelenu i digitalnu transformaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:29