EUROPSKI PARLAMENT

‘Država mora biti puno proaktivnija u stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za startupe‘

Na inicijativu hrvatske zastupnice Romane Jerković održana je javna rasprava o kreativnim startupima i inovacijama

Zastupnica Romana Jerković u Europskom parlamentu u Strasbourgu

 Michel Christen/European Union 2022 - Source: EP

Na inicijativu hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, Romane Jerković, ovog je tjedna održana javna rasprava o "Kreativnim startupima i inovacijama" na kojoj se govorilo o tome kako europskim startupima osigurati potrebnu potporu u različitim fazama razvoja i kako ubrzati realizaciju njihovih idejnih projekata.

- Startup scena u Hrvatskoj raste iz godine u godinu i polučila je iznimne rezultate upravo u pandemijskom razdoblju. Imajući u vidu da je pandemija COVID-19 značajno ubrzala digitalnu transformaciju, države koje uspiju ubrzati razvoj digitalne ekonomije brže će se oporaviti od posljedica krize. Očekuje se da će digitalni sektor biti jedan od ključnih nositelja transformacije i prilagodbe novim tržišnim okolnostima za sve industrije. Stoga, ovakvim raspravama u Europskom parlamentu želimo dodatno podići svijest o važnosti kreativnosti i inovacija, te osnažiti novu generaciju da korištenjem novih tehnologija postanu aktivni agenti promjena u svojim lokalnim zajednicama - naglasila je Romana Jerković tijekom rasprave u Bruxellesu.

Predstavnici europskih startupa ukazali su na potrebu za jedinstvenim europskim pristupom u osnaživanju startupa i za bolju koordinaciju sveukupnog inovacijskog ekosistema u EU. Naglašena je i potreba olakšavanja pristupu tržištu rizičnog kapitala, povoljniji porezni sustav s naglaskom na rasterećenje cijene rada i mogućnost stjecanja dijela vlasništva u dioničkom društvu korištenjem opcijskih ugovora. Kao dodatni uteg u razvoju poslovanja istaknuti su nedostaci pravne sigurnosti i kvalificirane radne snage te nemogućnost korištenja svih prednosti jedinstvenog tržišta EU-a zbog izražene fragmentiranosti.

- Utrka za tehnološkom nadmoći i autonomijom u punom je zamahu, a u mnogočemu upravo su startupi generatori inovacija i oni koji izazivaju status quo. Dok smo u nekim prethodnim povijesnim etapama svjedočili utrci u naoružavanju, danas svjedočimo utrci tehnološkog razvoja i ovladavanja novim tehnologijama, poput umjetne inteligencije. Vjerujem da država mora biti puno proaktivnija u stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja za startupe i ostale gospodarske subjekte. Hrvatska ima sve potencijale da postane regionalni centar izvrsnosti u mnogim područjima. Na državi je da stvori odgovarajuće preduvjete da tomu bude tako - poručila je Jerković.

Digitalna transformacija jedan je od glavnih prioriteta EU-a. Europski parlament pomaže u oblikovanju politika kojima će se ojačati europski kapaciteti u području novih digitalnih tehnologija, otvoriti nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržati zelena tranzicija EU-a i postići klimatska neutralnost do 2050., poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, istodobno osiguravajući poštovanje temeljnih prava i vrijednosti.

U planu Europske unije za gospodarski oporavak, od država članica se traži da najmanje 20% sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost, vrijednog 672,5 milijardi eura, namijene digitalnoj transformaciji. U sklopu NPOO-a, Hrvatska je namijenila 20,4% sredstva za ulaganja u digitalizaciju i razvoj kompleksnih, integriranih usluga, uz 2,9 milijardi kuna u komponenti digitalne transformacije društva i javne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:21