NOVA STRATEGIJA

Dubravka Šuica: ‘Svu djecu treba zaštititi, podržati i poštovati na internetu‘

Komisija predlaže nova pravila koja obvezuju sve pružatelje usluga na zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja

Dubravka Šuica

 Kenzo Tribouillard/AFP

Europska komisija predložila je novu strategiju za sigurniji internet za djecu te objavila prijedlog zakonodavstva EU-a za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja.

"Svu djecu treba zaštititi, podržati i poštovati na internetu. Ovom strategijom postavljamo visoke sigurnosne standarde te u cijelom svijetu promičemo jačanje položaja djece i njihovo aktivno sudjelovanje u digitalnom desetljeću", izjavila je potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

O raširenosti seksualnog zlostavljanja djece u svijetu svjedoči podatak da je samo u 2021. prijavljeno 85 milijuna slika i videozapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, pri čemu se pretpostavlja da je još mnogo više tog materijala ostalo neprijavljeno. Taj se problem dodatno pogoršao tijekom pandemije. Zaklada Internet Watch upozorila je da se broj prijava potvrđenih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece 2021. povećao za čak 64 posto u odnosu na godinu ranije.

Postojeći sustav temeljem kojeg poduzeća na dobrovoljnoj osnovi otkrivaju i prijavljuju seksualno zlostavljanje djece ne osigurava njihovu dostatnu zaštitu. Čak do 95 posto svih prijava seksualnog zlostavljanja djece zaprimljenih 2020. dolazi od jednog poduzeća, unatoč jasnim dokazima da problem ne postoji samo na jednoj platformi.

Komisija stoga predlaže nova pravila koja obvezuju sve pružatelje usluga na otkrivanje, prijavljivanje i uklanjanje materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece u okviru svojih usluga. Pružatelji će morati procijeniti i smanjiti rizik od zloupotrebe svojih usluga, a poduzete mjere moraju biti razmjerne tom riziku i podlijegati strogim uvjetima i zaštitnim mjerama.

U tome će im pomagati novi neovisni EU-ov Centar za suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece, koji će djelovati kao središte stručnog znanja, pružati pouzdane informacije o otkrivenim materijalima, primati i analizirati prijave pružatelja usluga. Mreža centara za sigurniji internet u državama članicama, aktivna na nacionalnoj i lokalnoj razini, trebala bi povećati potporu djeci u ranjivom položaju i pomoći im da svladaju problem digitalnog jaza u području vještina.

Države članice trebat će imenovati nacionalna tijela zadužena za preispitivanje procjene rizika. Ako ta tijela utvrde da i dalje postoji znatan rizik, mogu zatražiti od suda ili neovisnog nacionalnog tijela da izda nalog za otkrivanje poznatog ili novog materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece ili mamljenja.

"Novom strategijom želimo djeci omogućiti pristup digitalnim uređajima i vještinama, osobito djeci u ranjivom položaju, boriti se protiv zlostavljanja na internetu te zaštititi svu djecu od štetnih i nezakonitih sadržaja na internetu", rekla je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je u strategiji najavila jednostavniju izradu Unijina kodeksa za dobno primjeren dizajn te obećala do 2024. zatražiti europsku normu za provjeru dobi na internetu. Proučit će i kako se planirana europska lisnica za digitalni identitet može upotrijebiti za provjeru dobi, poduprijeti brzo prijavljivanje nezakonitih i štetnih sadržaja te se do 2023. pobrinuti da žrtve kibernetičkog zlostavljanja mogu dobiti pomoć na jedinstvenom telefonskom broju.

Dodajmo kako Europski parlament štiti korisnike na internetu pomoću pravila za zaštitu potrošača, poput Direktive o zaštiti potrošača, Akta o digitalnim uslugama i Akta o digitalnim tržištima. Novim paketom digitalnih zakona europarlamentarci su posebno odlučili osigurati da ono što je nezakonito u stvarnom svijetu mora biti nezakonito i na internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22