USVOJENO IZVJEŠĆE

‘Erasmus+ je u posljednjih 35 godina promijenio živote brojnih Europljana‘

Zastupnica Željana Zovko ističe kako izvješće sadržava pregled svega što je u prethodnim generacijama programa Erasmus+ napravljeno

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko

 Ured zastupnice

Odbor Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje (CULT) usvojio je izvješće zastupnice Željane Zovko o provedbi uključivih mjera u programu Erasmus+.

Zovko je na spomenutom izvješću radila kao izvjestiteljica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), a prilikom pregovora na izvješću se osobito založila za smanjenje administrativnih, zemljopisnih, socio-ekonomskih i tehnoloških prepreka, veću potporu nastavnom osoblju, osiguravanje širokopojasne infrastrukture u svim područjima za digitalno učenje te povećanje vidljivosti programa.

"Erasmus+ je u posljednjih 35 godina promijenio živote brojnih Europljana i omogućio im da kroz stjecanje cjeloživotnog znanja i vještina iskuse raznoliku jezičnu i kulturnu baštinu", naglasila je Zovko, dodavši kako je ključno osigurati i potpuno sudjelovanje država zapadnog Balkana i ostalih partnerskih država u europskom susjedstvu u ovom programu koji se pokazao kao izvrstan čimbenik u procesu europskih integracija.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Usmjeren je na jačanje znanja i vještina te mogućnosti zapošljavanja europskih građana, kao i unaprjeđivanje obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte. U okviru tog programa u razdoblju između 2014. i 2020.bilo je izdvojeno oko 16 milijardi eura, a u novom programu za razdoblje 2021.-2027. osigurano je više od 28 milijardi eura. Europski parlament se izborio da se Erasmus+ u proračunu za 2022. godinu poveća za 35 milijuna eura i tako ukupno iznosi 3,5 milijardi eura.

Podsjećajući na trenutno stanje u Ukrajini, Zovko je u izvješću pozvala i na povećanu potporu ukrajinskim studentima i profesorima te pružanje mogućnosti za nastavak njihovog školovanja i usavršavanja u Europskoj uniji.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu istaknula je i kako izvješće sadržava pregled svega što je u prethodnim generacijama programa Erasmus+ napravljeno po pitanju uključenosti svih skupina u aktivnosti programa, te predlaže preporuke za poticanje većeg sudjelovanja osoba s invaliditetom, osoba s posebnim potrebama i osoba s manje mogućnosti, uključujući i odrasle osobe.

"Ovo izvješće će dodatno unaprijediti strukturu budućih inačica programa i time proširiti krug korisnika ovog vodećeg europskog programa za obrazovanje", zaključila je Zovko, navodeći kako je idući korak usvajanje izvješća na jednoj od predstojećih plenarnih sjednica Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:53