OSNAŽIVANJE MLADIH

EU parlament u godini mladih glasao protiv opće zabrane neplaćenog stažiranja

To su tražili zeleni i socijaldemokrati, ali su se njihovom amandmanu usprotivili europski pučani, liberali i konzervativci

Ilustracija

 Jack Sullivan/Alamy/Profimedia

EU mora poduzeti hitne i ciljane mjere kako bi ublažila gospodarski i društveni utjecaj Covid-19 na mlade, složili su se zastupnici Europskog parlamenta.

Rezolucija o osnaživanju mladih u Europi: zapošljavanje nakon pandemije i socijalni oporavak, usvojena je s 580 glasova za, 57 protiv i 55 suzdržanih. Njome su europarlamentarci osudili praksu neplaćenog pripravničkog staža i zatražili da mentalno zdravlje postane dijelom socioekonomskog oporavka Europe od pandemije.

"Posebno pozivamo na bolju europsku koordinaciju dostupnih instrumenata financiranja i na učinkovitu pomoć u pronalaženju kvalitetnog zaposlenja ili obrazovanja koje odgovara stvarnosti tržišta rada uz poticanje mobilnosti i potpore mentalnom zdravlju mladih ljudi", izjavio je izvjestitelj Dragoș Pîslaru (Renew Europe).

Neplaćeni pripravnički staž je 'oblik izrabljivanja mladih radnika i kršenje njihovih prava', stoji u tekstu, kojim se poziva Komisiju i države članice da predlože zajednički pravni okvir kako bi se osigurala pravedna naknada za pripravništvo i naukovanje.

Skupina Zeleni/EFA i socijaldemokrati u Parlamentu predložili su amandman prema kojem bi neplaćeno stažiranje u cijeloj EU bilo zabranjeno. No, tome su se usprotivili europskih pučani, liberali i konzervativci, zbog čega taj prijedlog nije prošao.

"Kad radiš, dobiješ plaću. Ali ovo jednostavno načelo ne vrijedi za polovicu svih mladih Europljana koji nisu plaćeni za stažiranje. Ovi pripravnici se tretiraju kao jeftina i jednokratna radna snaga. To je eksploatacija", izjavila je Alicia Homs (S&D).

"Zabrinuti smo zato što vidimo očite poteškoće s kojima se mladi u Europi susreću u uključivanju na tržište rada, a broj nezaposlenosti je dodatni pokazatelj da situacija zahtijeva odlučnu akciju. Stvarnost je takva da je nesigurnost postala kronični problem koji mladim ljudima onemogućuje izgradnju bilo kakvog vitalnog projekta", poručila je zastupnica Diana Riba, dodavši da će se Zeleni nastaviti boriti za uključivanje mladih u procese donošenja odluka.

Zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju da mladi moraju igrati vitalnu ulogu u oblikovanju politike zapošljavanja i socijalne politike u Europi. Eurozastupnici su također zatražili od Komisije da razmotri izvedivost stvaranja jedinstvenog digitalnog prostora koji bi spojio postojeći Europski portal za mlade, Europass i platforma EURES. Takva jedinstvena platforma bi mogla služiti kao središnja točka za pružanje pomoći i informacija mladima o osposobljavanju, radnim mjestima, stažiranju, financijskoj potpori i programima mobilnosti.

"Sad je sasvim jasno da će pandemija koronavirusa ostaviti mnoge negativne posljedice. Na žalost jedna od najpogođenijih skupina sasvim sigurno bit će naši mladi. Neću sada pričati o njihovoj zakinutosti vezano za zabavu, društveni život, obrazovanje i socijalnu uključivost, ali hoću oko problema nezaposlenosti. Tu mislim da Komisija s državama članicama ima ogromnu odgovornost. Sve to naravno treba gledati i u svjetlu demografskih problema cijele Europe, a posebice zemlje iz koje dolazim, Hrvatske. Naime, nezaposlenost direktno negativno utječe na mentalno zdravlje mladih, stvara strah, nesigurnost i definira ponašanje mlade osobe i naravno određuje njezino razmišljanje oko planova u budućnosti i formiranja obitelji", izjavio je tijekom parlamentarne sjednice zastupnik Valter Flego.

Flego je pozvao EU da na vrh prioriteta stavi mlade osobe koje su zakinute i pate posljednje dvije godine.

"Treba nam zajednički europski odgovor jer kako covid ne poznaje granice, tako mora i odgovor na covid biti bezgraničan, europski i zajednički. Tako ćemo pomoći mladima, ali i cijelom našem društvu zbog bržeg oporavka. Prema tome, ulaganje u mlade osobe gledajmo samo isključivo kao važnu investiciju, a nikako kao trošak", dodao je europarlamentarac Flego.

Kako bi pomogli u rješavanju problema mentalnog zdravlja s kojima se mladi ljudi susreću, kao što su anksioznost i depresija, zastupnici Europskog parlamenta pozivaju države članice da mentalno zdravlje učine dijelom socioekonomskog oporavka EU-a.

"Iznimno mi je drago što je 2022. godina posvećena mladim Europljanima i što tako podižemo svijest o posljedicama koje je na njih ostavila pandemija. Broj mladih koji pate od tjeskobe i depresije u porastu je, a protekle dvije godine dodatno su pogoršale situaciju utječući na njihovo obrazovanje, zdravlje i društveni život", upozorila je eurozastupnica Romana Jerković.

Jerković se složila da napori u ovoj godini trebaju biti ne samo na ublažavanje posljedica koje su epidemiološke mjere ostavile na njih, već i na identificiranje i rješavanje onih problema s kojima su se mladi susretali i ranije.

"To su nejednaki pristup obrazovanju, nezaposlenost, niske naknade za rad, ali i strah od klimatskih promjena. Svi ovi faktori utječu na mentalno zdravlje svih naših građana, a posebice na mlade osobe koje tek počinju graditi svoj život, svoja iskustva. Kako bi uspjeli na tom putu na nama je da im omogućimo normalan pristup tržištu rada i stvorimo im preduvjete za napredovanje u zdravom okolišu", zaključila je Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:33