KLJUČNA TEHNOLOGIJA

EU početkom veljače predstavlja dugo očekivani Akt o europskim čipovima

Zakonom će se nastojati povećati proizvodnja mikročipova diljem starog kontinenta

Ursula von der Leyen izjavila je kako Europa mora radikalno poboljšati proizvodnju čipova

 Valeria Mongelli/Zuma Press/Profimedia

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu otkrila da će početkom veljače predstaviti dugo najavljivani Akt o europskim čipovima.

"Potreba Europe za čipovima udvostručit će se u sljedećem desetljeću. Zato moramo radikalno poboljšati europsku proizvodnju, razvoj i korištenje ove ključne tehnologije", izjavila je von der Leyen.

Zakonom, koji će biti predložen početkom veljače, nastoji se povećati proizvodnja mikročipova diljem starog kontinenta kao odgovor na rastuću potražnju te smanjiti ovisnost o dobavljačima izvan Europe.

Europski udio na globalnom tržištu poluvodiča danas iznosi samo 10 posto, a većina proizvodnje dolazi od nekolicine proizvođača izvan EU.

"Do 2030. godine, 20 posto svjetske proizvodnje mikročipova trebalo bi biti u Europi", rekla je von der Leyen u Davosu, "Imajte na umu da će se svjetska proizvodnja udvostručiti. To znači da se današnja europska proizvodnja treba učetverostručiti."

Novi europski zakon o čipovima trebao bi Uniji donijeti napredak u pet ključnih područja – ojačati istraživačke i inovacijske kapacitete u Europi; osigurati europsko vodstvo u projektiranju i proizvodnji; prilagoditi pravila o državnim potporama kako bi se po prvi puta omogućila javna potpora europskim proizvodnim pogonima najviše kvalitete; poboljšati sposobnost predviđanja i odgovora na nestašice i probleme s opskrbom; te podržati manje, inovativne tvrtke.

Zakon se nadovezuje na Europski savez za procesore i poluvodičke tehnologije koji je pokrenut u srpnju 2021. i ima za cilj "prepoznati trenutne nedostatke u proizvodnji mikročipova i tehnološki razvoj koji je potreban da bi tvrtke napredovale, bez obzira na njihovu veličinu".

Globalna nestašica čipova uzrokovana krizom pogodila je brojne industrije, od proizvođača potrošačke elektronike do tvornica automobila i kućanskih uređaja.

Problemi u lancima opskrbe, pad prodaje novih automobila, povećana potražnja za elektronikom i troškovi dostave proizvoda diljem svijeta naglo su porasli od početka pandemije bolesti covida-19, a malo je vjerojatno da će se situacija brzo riješiti. Poznati proizvođač čipova Intel je prošlog srpnja upozorio da bi nestašice mogle potrajati još najmanje godinu do dvije godine.

"Većina europske opskrbe mikročipovima koja dolazi s područja izvan EU je ovisnost i neizvjesnost koju si jednostavno ne možemo priuštiti", dodala je Von der Leyen.

David Yoffie, profesor na Harvard Business School je za Wired objasnio da su potrebne najmanje dvije godine za izgradnju nove tvornice čipova. Osim toga, tvornice su postale puno veće, puno skuplje i puno kompliciranije.

"Poluvodiči su okosnica europske digitalne i zelene tranzicije i od velike su važnosti za svaki industrijski sektor u Europi, od automobilske industrije do strojeva, od startupova do globalnih poduzeća" izjavio je nedavno Wolfgang Weber, izvršni direktor udruge digitalne industrije ZVEI.

Zastupnici Europskog parlamenta su u rezoluciji usvojenoj u listopadu 2021. naglasili da će u budućnosti mikročipovi imati središnju ulogu u oblikovanju globalnog poretka te da će oni koju budu kontrolirali projektiranje i proizvodnju mikročipova određivati smjer 21. stoljeća. Europarlamentarci su također pozvali Komisiju na jačanje partnerstva s Tajvanom, najvećim proizvođačem poluvodiča, što je potez na koji Peking ne gleda blagonaklono.

"Prvo izvješće Europskog parlamenta o odnosima EU i Tajvana pokazuje kako je EU spremna poboljšati svoje odnose s našim ključnim partnerom Tajvanom. Komisija sada mora pojačati odnose između EU-a i Tajvana i nastaviti sveobuhvatno pojačano partnerstvo s Tajvanom", izjavio je zastupnik EP-a Charlie Weimers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:49