KRIPTOIMOVINE

EU podupire nove financijske instrumente uz istodobno čuvanje financijske stabilnosti i zaštitu potrošača

Ovaj dogovor važan je korak prema postizanju potpune spremnosti EU-a za digitalno gospodarstvo

Ilustracija

 Marko Beric/Panthermedia/Profimedia

Države članice potvrdile su privremeni dogovor postignut s Europskim parlamentom o pilot režimu za tržišne infrastrukture temeljene na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (DLT).

Pilot-režim za DLT usmjeren je na ispitivanje razvoja europske infrastrukture za trgovanje, kliring i podmirenje financijskih instrumenata koji se temelje na DLT-u. Kriptoimovina je jedna od glavnih primjena DLT-a u financijama. Decentralizirano vođenje evidencije transakcija je baza podataka koja se sporazumno dijeli i s pomoću koje se potvrđuje transakcija.

Glavna pitanja o kojima su se Vijeće i Europski parlament usuglasili tiče se zaštite potrošača i nadzora tržišta.

"Ovaj dogovor važan je korak prema postizanju potpune spremnosti EU-a za digitalno gospodarstvo. Pilot-uredbom o DLT-u doprinijet će se jačanju naših inovacija i konkurentnosti u području digitalnih financija. Pomoći će se u ostvarivanju koristi od digitalnih financija za poduzeća i građane uz istodobnu zaštitu potrošača i očuvanje financijske stabilnosti", priopćio je slovenski ministar financija Andrej Šircelj.

Prema novom sporazumu, operateri DLT imat će na raspolaganju mehanizme za rješavanje pritužbi klijenata i njihovu naknadu. Također, nacionalna nadležna tijela i dalje će biti zadužena za izdavanje odobrenja za rad, a ESMA može izdati mišljenje o zahtjevu. Mišljenje ne bi bilo javno ni obvezujuće no, kada bi nacionalna nadležna tijela odlučila znatno odstupiti od njega, bilo bi potrebno objašnjenje.

Pilot-režimom utvrđuju se uvjeti za dobivanje odobrenja za upravljanje tržišnom infrastrukturom DLT, definiraju se financijski instrumenti DLT kojima se može trgovati i detaljno opisuje suradnja između operatera tržišnih infrastruktura DLT, nacionalnih nadležnih tijela i ESMA-e.

Taj će pilot-režim biti na snazi tri godine, nakon čega bi Komisija, na temelju savjeta ESMA-e, trebala izvješćivati Vijeće i Parlament o troškovima i koristima njegova produljenja, izmjene ili prestanka.

Inače, Komisija je u rujnu prošle godine predložila uredbu o DLT-u, zajedno s uredbom o tržištima kriptoimovine, uredbom o digitalnoj operativnoj otpornosti i direktivom o izmjeni koja ih nadopunjuje. Tim paketom za digitalne financije premošćuje se jaz u postojećem zakonodavstvu EU-a kako bi se osiguralo da ono ne predstavlja prepreke pri upotrebi novih financijskih instrumenata. Paketom se podupiru inovacije i prihvaćanje novih financijskih tehnologija uz istodobno osiguravanje odgovarajuće razine zaštite potrošača i ulagatelja.

Vijeće i EU Parlament sada trebaju formalno donijeti politički dogovor, a zatim će se objaviti u službenom listu Europske unije i stupiti na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:31