EUROPSKI PARLAMENT

EU traži zabranu online i offline rasizma i diskriminacije; predlaže nove mjere

Tražimo da se eliminira rasna i etnička segregacija koja još postoji u školama u pojedinim zemljama EU-a, poručuju eurozastupnici

Ilustracija

 Emre Akkoyun/Alamy/Alamy/Profimedia

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta predložio je nove mjere za borbu protiv offline i online rasizma, kao i diskriminacije u sektoru kulture, obrazovanja, medija i sporta.

U rezoluciji usvojenoj s 21 glasom za, tri protiv i četiri suzdržana, zastupnici Europskog parlamenta pozivaju države članice da uvedu mjere kojima će iskorijeniti rasizam i diskriminaciju. Također pozivaju vlade EU da se dogovore oko direktive o antidiskriminaciji, koja stoji na istom mjestu još od 2008. kad ju je Vijeće blokiralo.

"Naše ponašanje oblikuje obrazovanje koje dobivamo, kulturu u kojoj uživamo, informacije koje konzumiramo i vrijednosti koje nam sport prenosi. Moramo iskoristiti njihovu moć kako bismo slijedili vrijednosti EU - toleranciju, jednakost i solidarnost, te sudjelovali u aktivnoj borbi protiv rasizma”, rekla je izvjestiteljica Salima Yenbou (Zeleni/EFA) nakon donošenja rezolucije.

U području obrazovanja, zastupnici predlažu revidiranje kurikuluma kako bi se pružio "kontekstualizirani pristup europskoj povijesti" i "iskorijenili stereotipi koji dovode do diskriminacije". U stvaranju školskih materijala bi trebali sudjelovati povjesničari, autori, znanstvenici, umjetnici i druge osobe različitog rasnog i etničkog podrijetla.

"Tražimo da se eliminira rasna i etnička segregacija koja još uvijek postoji u školama u pojedinim zemljama EU-a i da rasne i etničke manjine ima jednak pristup poslovima u sektoru obrazovanja", poručili su eurozastupnici u rezoluciji.

Nadalje, traže da financijska sredstva EU budu usmjerena na inicijative koje potiču raznolikiji kulturni sektor, a države članice uvedu programe cjeloživotnog učenja za državne službenike i snage sigurnosti kako bi se eliminiralo rasističko i ksenofobično ponašanje.

Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju medije da prestanu širiti stigmatizirajuće narative koji dehumaniziraju pripadnike određenih etničkih ili rasnih skupina, primjerice nerazmjernim praćenjem zločina koje su počinili migranti.

EU zastupnici također žele dati ovlasti državnim audiovizualnim regulatorima da sankcioniraju programe koji promiču rasistički sadržaj, a žele uvesti i zabranu EU i nacionalnog financiranja medijima koji promiču govor mržnje i ksenofobiju.

Što se tiče sporta, europarlamentarci žele da Komisija razvije preporuke za borbu protiv rasizma na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini te potakne uključivanje i poštivanje. Također pozivaju Komisiju, države članice i sportske saveze da usvoje mjere za podršku žrtvama zločina iz mržnje u području sportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:37