ROMANA JERKOVIĆ

‘Europa je konačno odlučila stati na kraj nepoštenim praksama eksploatacije osobnih podataka‘

Komisija predstavila prijedlog zakona kojim želi osigurati da se razmjena i diljeljenje podataka odvija u skladu s GDPR-om

Romana Jerkovic

 Ured Zastupnice

- Europska unija konačno je prepoznala vrijednost dijeljenja podataka u pokretanju inovacija, poboljšanju donošenja odluka i povećanju operativne učinkovitosti kroz digitalizaciju, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu, Romana Jerković, nakon predstavljanja akta o podacima.

EU zastupnica pozdravila je prijedlog Europske komisije o novom zakonu o podacima, kojim EU želi pojasniti tko i na koji način može koristiti podatke. EU parlamentarka isitče kako je akt o podacima komplementaran s ciljevima Uredbe o europskom digitalnom identitetu te da oba zakona žele građanima dati više kontrole oko korištenja, dijeljenja i upravljanja vlastitim podacima.

- Jednako važno, Europa je odlučila stati na kraj nepoštenim praksama eksploatacije osobnih podataka u svrhu njihove monetizacije od strane velikih poduzeća i platformi. Razmjena i dijeljenje podataka mora se odvijati u sigurnom okruženju te u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Akt o podacima prilika je da se dodatno harmoniziraju pravila oko dijeljenja podataka, ojačaju mehanizmi zaštite osobnih podataka te da se osigura interoperabilnost usluga na jedinstvenom tržištu, naglasila je Jerković.

Osim pravila o tome tko i kako može koristiti podatke, prijedlog akta uključuje i odredbe o dostupnosti podataka javnim tijelima, oblaku i jamstvima za interoperabilnost usluga.

Zakon će, između ostalog, postaviti pravila o tome kako tvrtke mogu pristupiti tzv. neosobnim podacima, odnosno podacima koji ne sadrže podatke koji identificiraju pojedinca, uključujući informacije prikupljene u strojevima i povezanim uređajima, kao što su pametni kućanski aparati.

Akt o podacima će također od tvrtki tražiti da uvedu zaštitne mjere kako bi spriječile države izvan EU-a da pristupaju podacima europskih građana te će prisiliti tvrtke da dopuštaju korisnicima prijenos podataka između pružatelja usluga u oblaku bez dodatnih troškova.

Nakon akta o upravljanju podacima, ovo je druga zakonodavna inicijativa koja je proizašla iz Europske podatkovne strategije kojom se želi potaknuti digitalna transformacija i osigurati daljnji rast podatkovne ekonomije u Europi. Komisija procjenjuje da će se novim pravilima povećati količina podataka dostupna za ponovnu upotrebu, što će stvoriti dodatnih 270 milijardi eura BDP-a do 2028.

Govoreći o temeljnoj preobrazbi društva i gospodarstva kao posljedica tehnološkog razvoja i središnjoj ulozi podataka u kreiranju nove društveno-ekonomske paradigme, Jerković je istaknula važnost digitalne tehnologije za gospodarstvo i društvo u cjelini.

- Tijekom posljednjih nekoliko godina, digitalne tehnologije preobrazile su gospodarstvo i društvo te utjecale na sve sektore gospodarske djelatnosti i aspekte svakodnevnog života. Podaci su temelj te preobrazbe: građani će imati velike koristi od inovacija utemeljenih na podacima, kao što su poboljšano personalizirano zdravstvo. Olakšavanjem pristupa i korištenja podataka poduzećima i građanima želimo potaknuti tržišnu utakmicu i inovacije u EU-u kao cjelini, te time dodatno ojačati tehnološku suverenost Europe - zaključila je Jerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:01