AI

Europa se suočava s velikim preprekama u primjeni umjetne inteligencije

Potrebno je povećati ulaganja i razviti nove poslovne modele ako žele dostići SAD i Kinu u globalnoj utrci
 Jacopin/AFP

Europa prednjači u određenim aspektima istraživanja umjetne inteligencije, ali potrebni su novi poslovni modeli i povećanje ulaganja kako bi se tehnologija uspješno pojavila na tržištu.

To su glavni zaključci novog izvješća inicijative Europskog instituta za inovacije i tehnologiju 'EIT Urban Mobility' koji pokazuju da se Europa suočava s velikim preprekama u primjeni umjetne inteligencije.

Analiza pokazuje da europska poduzeća kao najveće probleme u apliciranju umjetne inteligencije ističu nedostatak tehničkih studija izvedivosti, lošu kvalitetu podataka i nedostatak povećanja ulaganja.

Čak 60 posto stručnjaka koji su sudjelovali u istraživanju je kao prepreku usvajanju umjetne inteligencije izdvojilo nedostatak tehničke spremnosti. Nakon toga slijedi loša kvaliteta i dostupnost podataka (50%), dok 30 posto stručnjaka navodi da su glavni problem financije, odnosno njihov nedostatak.

Europa ozbiljno zaostaje za Kinom i SAD-om u globalnoj utrci za usvajanjem umjetne inteligencije, ističe izvještaj, uključujući uporabu umjetne inteligencije u aplikacijama za gradsku mobilnost, poput predviđanja prometa, autobusnih usluga na zahtjev, praćenja vozila i autonomnih vozila.

EIT Urban Mobility ističe kako je s druge strane Europska unija zauzela vodeću ulogu u nekim drugim aspektima istraživanja umjetne inteligencije te je postavila čvrste temelje za etičku uporabu AI-ja.

Izvješće daje pregled uporabe i istraživanja umjetne inteligencije u Europi, uspoređujući nacionalne politike, regulatorne okvire i etičke smjernice, identificirajući prioritete za jačanje ekosustava umjetne inteligencije. S posebnim naglaskom na mobilnost u gradovima također pokazuje kako su aplikacije umjetne inteligencije dovele do poslovne transformacije.

Inicijativa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju ustanovila je da jedan od pet stručnjaka smatra da bi njihove tvrtke trebale više ulagati u talent i vještinu umjetne inteligencije kako bi se opremile potrebnim znanjem i vještinama.

Europska komisija želi da do 2030. godine najmanje 75 posto europskih poduzeća koristi umjetnu inteligenciju, u odnosu na trenutačnih sedam posto. Dostizanje tog ambicioznog cilja značilo bi deseterostruko povećanje ulaganja.

Komisija je osnovala AI fond u iznosu od 150 milijuna eura za potporu rastućim tvrtkama te je predložila pravila za AI, koje trenutačno razmatraju europski zakonodavci. Što se tiče država članica, Francuska je najavila potrošiti 1,51 milijardi eura na podršku ekosustavima umjetne inteligencije u sljedećih pet godina, dok Njemačka želi postati vodeća u primjeni umjetne inteligencije te ulaže u 'premještanje' AI-ja s istraživanja na tržište.

Europski parlament je u listopadu prošle godine donio tri izvješća kojima predlaže načine za regulaciju umjetne inteligencije uz istodobno poticanje inovacija, etičkih standarda i povjerenja u tehnologiju. Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Europsku komisiju da nastavi raditi na izazovima digitalne transformacije, usredotočujući se na umjetnu inteligenciju kao tehnologiju koja može podržati europski javni i privatni sektor u digitalnoj tranziciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:39