ESSP

Europarlamentarci pozivaju da se uvede iskaznica socijalnog osiguranja, no Komisija oklijeva

Jedan od razloga mogao bi biti što se Komisija više ne želi ‘kockati‘ i dobiti negativno mišljenje o pilot fazi projekta

Ilustracija

 Rawpixel/Alamy/Alamy/Profimedia

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom pozivaju Komisiju na brzo uvođenje digitalne europske propusnice socijalnog osiguranja.

Riječ je o novom projektu kojeg je Komisija predstavila u ožujku ove godine, nakon što je 2018. odustala od slične inicijative europskog broja socijalnog osiguranja zbog vrlo loše ocjene regulatornog odbora za nadzor.

U rezoluciji usvojenoj s 598 glasova za, 59 protiv i 38 suzdržanih, europarlamentarci su pozvali Komisiju da iskaznicu socijalnog osiguranja (ESSP) donese prije kraja 2022. godine, kako bi se smanjio administrativni teret mobilnih radnika.

Međutim, bilo je jasno iz govora povjerenika za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasa Schmita prije nekoliko dana u Strasbourgu, da Komisija nema namjeru završiti projekt prije 2023. godine.

Jedan od razloga mogao bi biti što se Komisija više ne želi 'kockati' i dobiti negativnu ocjenu, odnosno mišljenje o pilot fazi projekta.

Što se tiče europske iskaznice socijalnog osiguranja, ona bi trebala omogućiti provjeru podataka mobilnih radnika u stvarnom vremenu od strane nacionalnih tijela države članice u kojoj namjeravaju raditi. To su podaci poput radnog mjesta, zaposlenja, radnog odnosa, identiteta i beneficija radnika.

U teoriji, ESSP trebala bi pomoći u borbi protiv društvenih prijevara i rada na crno, i olakšala radnicima da prate i traže vlastita prava i doprinose za socijalno osiguranje.

Međutim, kako sada stvari stoje, iskaznica će se odnositi samo na sezonske i prekogranične radnike kojih je oko 10 milijuna u Europi, što znači da će njezina primjena biti vrlo ograničena.

Zastupnici Europskog parlamenta stoga žele da se ESSP proširi na druga područja radnog prava EU-a, kao što su zdravstveno osiguranje i mirovine, te da nadopuni inicijativu poput europske digitalne iskaznice i drugih inicijativa EU-a za digitalizaciju socijalne sigurnosti.

Osim za mobilne radnike, ESSP bi trebao donijeti koristi za poduzeća, poslodavce, sindikate i nacionalna tijela. Socijaldemokrati još pozivaju da se u projket uključe i samozaposleni i državljani trećih zemalja.

Istodobno, ESSP bi trebao poštivati raznolikost nacionalnih sustava socijalne sigurnosti, a ne postati uvjet za slobodu kretanja, ističu eurozastupnici.

- Europska suradnja temelji se na slobodi kretanja. Moramo osigurati da se to ne zlorabi za društveni damping putem fiktivnih poduzeća i rada na crno, već da se time upravlja na pošten i socijalni način. Europska propusnica socijalnog osiguranja je alat za očuvanje poštenih radnih uvjeta i održavanje društvenih standarda. Pozivamo Komisiju da pojača ambiciju i donose ju bez daljnjeg odgađanja – izjavila je izvjestiteljica Parlamenta Marianne Vind (S&D).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:54