NACRT ZAKONA

Europarlamentarci predlažu jačanje mandata Europola

Zastupnici žele omogućiti Europolu izdavanje upozorenja u Schengenski informacijski sustav, razmjenjivanje podataka s privatnim tvrtkama i obrađivanje osobnih podataka
europol droga

Zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su jačanje kapaciteta Europola za podršku borbi protiv kriminala u državama članicama.

Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) usvojio je svoj stav o dva prijedloga s ciljem jačanja mandata Europola i uravnoteženja novih sposobnosti s jačim zaštitnim mjerama i nadzorom temeljnih prava.

Prva inicijativa omogućuje Europolu da izdaje upozorenja u Schengenski informacijski sustav (SIS). Naime, trenutno to mogu činiti samo države članice. Budući da SIS široko koriste pripadnici prve linije sigurnosti u državama članicama, nove mogućnosti mogle bi pomoći u popunjavanju praznina u informacijama o državljanima trećih zemalja, smatraju zastupnici. Inicijativom se predlaže da Europol dodaje upozorenja o informacijama o osumnjičenima za kaznena djela ili osuđenim osobama, a koje bi ostale aktivne u sustavu tri godine.

Prema drugom nacrtu zakona, Europol će moći razmjenjivati podatke s privatnim tvrtkama, na primjer komunikacijskim uslugama, kada se radi o terorističkim sadržajima ili materijalima o seksualnom zlostavljanju djece. Europarlamentarci predlažu da se u određenim okolnostima Europolu dopusti i obrada osobnih podataka koje će se nakon određenog vremena morati izbrisati.

„Sve su političke skupine aktivno sudjelovale u pregovorima, a Europski parlament ima snažan mandat za pregovore s Vijećem. Nova Uredba o Europolu značit će pojačani alat za Europol koji će podržati rad tijela za provedbu zakona država članica u suzbijanju rastućih i sve složenijih sigurnosnih prijetnji” rekao je nakon donošenja prijedloga izvjestitelj Javier Zarzalejos (EPP).

Zastupnici u Europskom parlamentu ističu kako ažurirani mandat europske policijske agencije odražava brze promjene u tehnologiji, a ojačane ovlasti će omogućiti Europolu provođenje istraživačko-razvojnih projekata u relevantnim područjima i pomoći državama članicama u provjeri izravnih stranih ulaganja.

Kako bi uravnotežio nove mogućnosti sa zaštitom prava, Upravni odbor Europola će također morati imenovati službenika za temeljna prava, a službenici će također trebati proći obuku o temeljnim pravima. Što se tiče obrade podataka, Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) nadzirat će Europolove operacije obrade osobnih podataka i surađivati s agencijskim službenikom za zaštitu podataka.

Tekst o obradi podataka, suradnji, istraživanju i razvoju odobren je s 47 glasova 'za' 16 'protiv', a izvještaj o upozorenjima Schengenskog informacijskog sustava s 48 glasova 'za' i 15 'protiv'. Prije nego se krene u pregovore s Vijećem, nacrte mora usvojiti cijeli Parlament na sljedećeoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:49