Ambiciozni projekt

Europarlamentarci žele modernizaciju granične kontrole kako bi se olakšala trgovina i poboljšala suradnja

Cilj jedinstvenog prozora je digitalizacija i pojednostavljivanje procesa. Carinska tijela moći će automatski provjeriti je li roba u skladu sa zahtjevima EU-a
Ilustracija
 Marko Mrkonjic/Cropix

Odbor za unutarnje tržište Europskog parlamenta donio je stav o novom „jedinstvenom prozoru” EU-a za modernizaciju carinskih kontrola čiji je cilj olakšati trgovinu, poboljšati sigurnost i smanjiti administrativno opterećenje za poduzeća.

U skladu s prijedlogom Komisije „Carinsko okruženje s jedinstvenim prozorom EU“, tvrtke i trgovci moći će dostaviti carinske i necarinske podatke potrebne za carinjenje robe i ispuniti formalnosti na jednom portalu u određenoj državi članici, čime će se smanjiti dupliciranje, vrijeme i troškovi.

Cilj jedinstvenog prozora je digitalizacija i pojednostavljivanje procesa, tako da tvrtke u konačnici više neće morati podnositi dokumente nekoliko tijela putem različitih portala.

Trenutno formalnosti potrebne na vanjskim granicama EU-a često uključuju mnoga različita tijela nadležna za različita područja politike, poput zdravlja i sigurnosti, okoliša, poljoprivrede, ribarstva, kulturne baštine i nadzora nad tržištem te usklađenosti proizvoda. Posljedica toga je da tvrtke moraju dostaviti informacije nekoliko različitih tijela, od kojih svaka ima svoj portal i procedure. Pitanja interoperabilnosti između ovih tijela glavne su prepreke napretku na jedinstvenom digitalnom tržištu i cilju integriranog i koordiniranog upravljanja carinom i granicom.

Uvođenjem „jedinstvenog prozora EU", carinska i druga tijela moći će automatski provjeriti je li roba u skladu sa zahtjevima EU-a i jesu li obavljene potrebne formalnosti, čime se omogućuje potpuno usklađen pristup carinjenju robe i jasniji pregled robe koja ulazi ili izlazi iz EU. To bi u teoriji trebalo koristiti i poduzećima i potrošačima.

Zastupnici su jednoglasno (45 glasova 'za') odobrili izmjene i dopune prijedloga Komisije čiji je cilj:

- osigurati interoperabilnost između sustava,

- poboljšati zaštitu i kibernetičku sigurnost,

- navesti necarinske sustave EU-a koji bi se trebali povezati do 2023. (npr. koji se odnose na sigurnost proizvoda, provedbu zakona o šumama, upravljanje i trgovinu),

- poboljšati razmjenu informacija štiteći zaštitu i povjerljivost podataka,

- pojasniti aktivnosti praćenja i izvješćivanja koje će se provoditi na razini EU-a

Nakon što inicijativa o "jedinstvenom prozoru" bude usvojena na plenarnoj sjednici, slijedi pregovori s Vijećem, koje se još mora usuglasiti oko svog stava o ovom tekstu. Pregovarački tim Parlamenta u trijalozima vodit će izvjestitelj Odbora za unutarnje tržište, slovački europarlamentarac Ivan Štefanec (EPP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:14