razvijanje ekosustava

Europarlamentarci žele stvoriti ‘Schengen‘ za podatke

Zastupnici u parlamentu detaljnije su objasnili primjenu ovog zakona, posebno što se tiče usluga posredovanja podatcima, kako bi bili sigurni da su velike tehnološke tvrtke obuhvaćene okvirom
 Mehmet Murat Onel/AFP

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su pravila koja bi trebala olakšali dostupnost što većeg broja podataka koji pomažu u stvaranju novih proizvoda i inovacija, posebno u području umjetne inteligencije.

Odbor za industriju, istraživanje i energiju (ITRE) usvojio je stajalište o Zakonu o upravljanju podacima (DGA), čiji je cilj povećati povjerenje u razmjenu podataka, stvoriti nova pravila EU-a o neutralnosti tržišta podataka i olakšati ponovnu upotrebu podataka javnog sektor, poput određenih zdravstvenih, poljoprivrednih ili podataka o okolišu, a koji prije nisu bili dostupni u skladu s Direktivom o otvorenim podacima.

Kako se navodi na stranicama Parlamenta, olakšavanje razmjene podataka također je preduvjet za otključavanje potencijala umjetne inteligencije i pomaže start-upovima i poduzećima da razviju ekosustav temeljen na standardima i vrijednostima EU-a.

Zastupnici u parlamentu detaljnije su objasnili primjenu ovog zakona, posebno što se tiče usluga posredovanja podatcima, kako bi bili sigurni da su velike tehnološke tvrtke obuhvaćene okvirom.

Primjerice, zastupnici predlažu da tijela javnog sektora izbjegavaju sklapanje sporazuma kojima se stvaraju ekskluzivna prava za ponovnu upotrebu određenih podataka te predlažu ograničavanje ekskluzivnih sporazuma na razdoblje od 12 mjeseci, kako bi se malim i srednjim poduzećima i startupovima omogućilo što više podataka.

Usvojeno stajalište nalaže da se osjetljivi podaci javnog sektora mogu prenijeti u treće zemlje samo ako imaju sličnu razinu zaštite kao u EU-u. Komisija će biti ta koja će odlučiti pruža li treća zemlja takvu zaštitu i to putem delegiranog akta koji također omogućava Parlamentu da sudjeluje o odluci.

Europarlamentarci također traže da države članice odrede kazne za prekršaje spomenutih pravila.

„Cilj ovog izvještaja bio je olakšati razmjenu podataka, posebno za mala i srednja poduzeća. Postoji ogroman potencijal za rast i inovacije u funkcionalnom podatkovnom gospodarstvu. DGA će pomoći u pokretanju tog razvoja ”, rekla je izvjestiteljica Angelika Niebler (EPP),

Da bi se iskoristio potencijal korištenja podataka koji su dostupni na temelju dobrovoljnog pristanka ili općeg interesa, zakonodavstvo bi trebalo uspostaviti baze podataka o dobrovoljnom sustavu "organizacija za podatkovni altruizam" koje su registrirane i u priznate u EU-u, smatraju zastupnici.

“U Europi smo zakasnili uključiti se u revoluciju osobnih podataka koja je potaknula rast današnjih velikih digitalnih tvrtki. Sada dolazi revolucija industrijskih podataka. Želimo biti ispred krivulje uspostavljanjem temeljnih pravila koja će osigurati pošteno tržišno natjecanje i pristup podacima od samog početka - zato smo neutralnost i povjerenje stavili u središte ovog prijedloga", rekla je Niebler.

"Naša vizija je "Schengen za podatke". Podaci bi se trebali kretati lako, sigurno i slobodno širom Europske unije”, dodala je.

Izvješće su članovi odbora podržali sa 66 glasova za i šest suzdržanih. Niti jedan zastupnik nije glasao protiv.

Europska komisija predviđa da će se količina podataka dobivenih od javnih tijela, poduzeća i građana upeterostručiti u razdoblju od 2018. do 2025. godine. Nova bi pravila trebala omogućiti korištenje tih podataka i otvoriti put sektorskim europskim podatkovnim prostorima u korist društva, građana i poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:52