sredstva

Europska komisija osigurala dodatnih 120 mil. eura za 11 novih projekata koji traže načine za borbu protiv koronavirusa

Većina projekata su potpora kliničkim ispitivanjima novih načina liječenja i cjepiva, kao i razvoju velikih kohorti i mreža za koronavirus izvan europskih granica

Europska komisija osigurala je dodatnih 120 milijuna eura za 11 novih projekata koji traže načine za borbu protiv koronavirusa i njegovih varijanti.

Sredstva su osigurana iz Obzora Europa, najvećeg europskog programa za istraživanje i inovacije (2021. – 2027.), za podupiranje izabranih projekata i omogućivanja hitnih istraživanja koronavirusa i njegovih varijanti.

U 11 odabranih projekata sudjeluje 312 znanstvenih timova iz 40 zemalja, uključujući 38 sudionika iz 23 zemlje izvan EU-a.

"Europska unija poduzima odlučne mjere za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom", izjavila je povjerenica za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel, "Od danas ulažemo dodatan trud u istraživanje kako bismo se suočili s izazovima i prijetnjama koje predstavljaju varijante koronavirusa. Podupiranjem tih novih istraživačkih projekata te jačanjem i otvaranjem relevantnih istraživačkih infrastruktura nastavljamo se boriti protiv pandemije i pripremamo se za buduće prijetnje".

Većina projekata su potpora kliničkim ispitivanjima novih načina liječenja i cjepiva, kao i razvoju velikih kohorti i mreža za koronavirus izvan europskih granica, dok se ostalim projektima želi ojačati i proširiti pristup istraživačkim infrastrukturama koje služe za pružanje usluga ili se koriste za razmjenu podataka, stručnog znanja i istraživačkih resursa među istraživačima kako bi se omogućilo istraživanje koronavirusa i njegovih varijanti.

Europska unija je nedavno osnovala tzv. "inkubator HERA", europski plan pripravnosti za biološke prijetnje povezane s novim varijantama koronavirusa putem kojeg bi istraživači, biotehnološka poduzeća, proizvođači i javna tijela u EU-u i cijelom svijetu trebala zajedno raditi na otkrivanju novih varijanti, poticanju razvoja novih i prilagođenih cjepiva, ubrzavanju postupka odobravanja tih cjepiva i povećanju proizvodnih kapaciteta.

Europski parlament ranije ovog mjeseca podržao je novi Europski istraživački prostor za istraživanje i inovacije.

Istraživanje i inovacije pokazale su se ključnima za održavanje europske otpornosti tijekom pandemije, a zastupnici ističu da se ulaganja trebaju nastaviti kako bi se kriza što brže prevladala.

Europarlamentarci su pozdravili cilj od 3 posto BDP-a za istraživanje i inovacije koje bi države članice trebale ostvariti do 2030. godine. Također se zalažu da se nacionalno javno financiranje istraživanja i razvoja zajedničkih programa i europskih partnerstava poveća s ispod 1 posto na 5 posto.

Do 2027. godine, EU će uložiti 95,5 milijardi eura kroz program Obzor Europa na ključne znanstvene projekte i prekograničnu suradnju u istraživanjima na kojima će raditi deseci tisuća znanstvenika iz 27 država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:09