MEDIJSKI PLURALIZAM

Europska komisija poziva medijske konzorcije da se prijave na projekt praćenja vlasništva nad medijima

Najveći iznos potpore Europske unije u ovom krugu poziva iznosi 500 tisuća eura
Ilustracija
 Bildagentur-online/o Hde/Alamy/Alamy/Profimedia

Komisija je objavila drugi poziv na podnošenje prijedloga za sustav praćenja vlasništva nad medijima koji sufinancira EU.

Ovim će se pozivom dopuniti prvi pilot-projekt koji je u tijeku i stvoriti baza podataka o vlasništvu nad medijima u preostalih 12 država članica koje nisu obuhvaćene prvim pozivom.

Sustavom praćenja vlasništva nad medijima procjenjivat će se relevantni pravni okviri, kao i rizici za transparentnost vlasništva nad medijima.

Također će pokazati postoje li rizici za medijski pluralizam i pružit će vrijedne informacije za bolje razumijevanje tržišta informativnih medija.

Projektom praćenja vlasništva nad medijima stvorit će se alat za bolje informiranje političkih i regulatornih inicijative koje podupiru slobodu medija i pluralizam. Također, jasno će se utvrditi u čijem su vlasništvu mediji, čime će se pitanje koncentracije medija učiniti vidljivijim i pridonijeti boljem razumijevanju medijskog tržišta.

Zainteresirani konzorciji koji djeluju u području slobode i pluralizma medija na europskoj, regionalnoj i lokalnoj razini mogu se prijaviti za ovaj poziv do 15. prosinca.

Najveći iznos potpore EU-a dodijeljen ovom projektu iznosi 500 tisuća eura.

Inače, ova je inicijativa dio širih nastojanja u području slobode i pluralizma medija, kako je navedeno u akcijskom planu za europsku demokraciju.

Recimo još kako je Europski parlament u studenom 2020. godine donio rezoluciju o medijskom pluralizmu i slobodi medija u Europskoj uniji.

Europarlamentarci su izrazili duboku zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Europskoj uniji te su osudili nasilje, uznemiravanje i pritiske kojima su novinari izloženi.

U rezoluciji se ukazuje na to da koncentracija vlasništva nad medijima u rukama nekolicine predstavlja opasnost za pluralizam te otežava borbu protiv dezinformacija.

Zastupnici zahtijevaju da države članice poduzmu potrebne mjere kako bi izbjegle prekomjernu koncentraciju vlasništva i zajamčile transparentnost. Osim toga, članovi Parlamenta kritizirali su nacionalne vlade zbog pretjeranog uplitanja vlada u javno oglašavanje te jasno poručili da se europski novac ne smije trošiti na medije pod državnom kontrolom ili za političku propagandu.

Zastupnici Parlamenta su rekli i da su zabrinuti zbog stranog uplitanja u demokratske procese u cilju polarizacije i ukidanja pluralizma te su upozorili na potencijalno štetne posljedice manipulacija informacijama o pandemiji bolesti COVID-19.

"Svjedočimo poništavanju demokracije, preuzimanju vlasti uz pomoć laži. Nema slobode bez neovisnosti medija, nema demokracije bez medijskog pluralizma. Mediji bi trebali služiti istini, a ne lažima. Oni bi trebali služiti biračima, a ne onima na vlasti i biti ti koji nadziru moćne. Mediji bi trebali štititi demokraciju, ali mediji je mogu i ubiti. Zbog toga moraju biti neovisni", rekla je izvjestiteljica Magdalena Adamowicz (EPP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:19