DO 24. SIJEČNJA 2022.

Europska komisija prikuplja informacije o kretanjima povezanim s vladavinom prava

Primljene informacije uključit će se u Komisijinu procjenu stanja u državama članicama

Europski sud u Luxemburgu

 Jane Sweeney/Robertharding/Profimedia

Europska komisija pokrenula je ciljano savjetovanje kako bi prikupila informacije o kretanjima povezanima s vladavinom prava u državama članicama s obzirom na izvješće o vladavini prava za 2022.

Savjetovanje je namijenjeno dionicima kao što su udruge sudaca, civilno društvo, nevladine organizacije, međunarodne organizacije i agencije EU-a.

Primljene informacije uključit će se u Komisijinu procjenu stanja u državama članicama.

Izvješće o vladavini prava u središtu je mehanizma vladavine prava, godišnjeg ciklusa za promicanje vladavine prava i sprečavanje nastanka ili produbljivanja problema.

Kako je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila u govoru o stanju Unije, izvješće za 2022. sadržavat će posebne preporuke državama članicama.

Za prethodna izdanja Izvješća o vladavini prava ciljana savjetovanja s dionicima pružila su vrijedne horizontalne informacije i informacije za pojedine zemlje.

Savjetovanje je dostupno na internetu do 24. siječnja 2022.

Spomenimo još kako je EU u prosincu 2020. usvojila pravila prema kojima je moguće zaustaviti plaćanja iz proračuna EU-a državama članicama koje ne poštuju vladavinu prava.

Nova pravila primjenjuju se od 1. siječnja ove godine. Mađarska i Poljska pokrenule su slučajeve pred Europskim sudom pravde dovodeći u pitanje zakonitost mehanizma, ali time se ne obustavlja njegova primjena.

Zastupnici Europskog parlamenta su upozoravali na ugroženost europskih vrijednosti i da sredstva EU-a iz dugoročnog proračuna i plana oporavka ne bi smjelo dati u ruke onima koji se bore protiv demokracije i temeljnih prava u Europi.

Parlament kontinuirano ponavlja da je mehanizam uspostavljen i Komisija ima zakonsku dužnost braniti financijske interese EU-a. Rezolucijama iz ožujka, lipnja i srpnja Parlament poziva Komisiju na djelovanje i poručuje da je spreman pokrenuti pravni postupak protiv nje ako ne ispuni svoje obveze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:12