INICIJATIVA

Europska komisija želi urediti tržište kratkoročnog najma smještaja

U tijeku je javno savjetovanje i pozivaju se zainteresirani građani da iznesu mišljenje o potencijalnom reguliranju sektora kratkoročnog iznajmljivanja
Ilustracija
 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Europska komisija radi na stvaranju inicijative za promicanje odgovornog razvoja iznajmljivanja kratkoročnog smještaja.

Riječ je o stvaranju jedinstvenog skupa pravila koja bi vrijedila u cijeloj Uniji i kojim bi se reguliralo tržište nekretnina za kratkoročni najam.

Komisija ovime želi podržati širenje konkurencije u sektoru kratkoročnog najma smještaja, ali i istodobno osigurati jednake uvjete za sve pružatelje usluga.

Trenutačno postoje razna pravila koja uređuju ovo tržište, od lokalne, regionalne do gradske razine, a EU razmatra uvođenje paneuropskih pravila kako bi riješila zabrinutosti gradova diljem Europe pogođenih prekomjernim turizmom.

Države članice se na razne se načine pokušavaju izboriti s ubrzanim rastom platformi za iznajmljivanje smještaja.

Primjerice, ovog ljeta gradske vlasti u Parizu dobile su sudski spor protiv Airbnba, kojem je naređeno da mora platiti 9,6 milijuna dolara za ilegalne oglase.

Vlade u Europi također su vršile pritisak na Komisiju da regulira pristup podacima platformama za iznajmljivanje, a Nizozemska je prošle godine predložila da bi takve odredbe trebalo ugraditi u predstojeći europski Zakon o digitalnim uslugama.

"Horizontalne regulatorne inicijative EU-a, poput Zakona o digitalnim uslugama, imaju za cilj nametnuti usklađene obveze internetskim platformama, uključujući suradničke gospodarske platforme u sektoru kratkoročnog najma. Međutim, da bi se potaknuo ravnomjeran razvoj segmenta kratkoročnog najma nekretnina u Europskoj uniji i riješili aspekti specifični za ovaj sektor, možda će biti potrebno uvesti posebnu sektorsku inicijativu”, stoji u priopćenju Komisije objavljenom prije otprilike mjesec dana.

Komisija kaže da je cilj inicijative „razviti odgovoran, pošten i pouzdan rast smještaja za kratkoročni najam, kao dio dobro uravnoteženog turističkog ekosustava“.

"To će uključivati ponudu uravnoteženih rješenja za gradove, pružatelje usluga i platforme za kratkoročne najmove i profesionalne pružatelje kratkoročnih najmova, dok će od toga imati koristi osobito male i srednje tvrtke", dodaje se u priopćenju.

Trenutačno je potencijalna inicijativa u fazi javnog savjetovanja i Komisija traži zainteresirane građane da svoja gledišta o pitanju reguliranja kratkoročnog najma iznesu do 13. prosinca.

Istraživanje Eurobarometra o kratkoročnom najmu smještaja otkriva da je kratkoročni najam smještaja obogatio turističku ponudu EU-a i stvorio mnoge mogućnosti za domaće i međunarodne putnike, za mala i srednja poduzeća i pojedince, kao i za različite regije u Uniji jer je pomogao u preusmjeravanju potražnje s turističkih žarišta na manje poznata odredišta.

Istodobno, brz rast kratkoročnog najma smještaja izazvao je niz zabrinutosti, pri čemu su lokalne zajednice zabrinute zbog pritiska na cjenovno prihvatljivo lokalno tržište stanova i održivog razvoja gradova, a javna tijela zabrinuta su za usklađenost s primjenjivim pravila, kao što su zdravstveni i sigurnosni zahtjevi.

Istraživanje provedeno u rujnu ove godine pokazuje da 25% Europljana rezervira kratkoročni najam smještaja putem internetskih platformi te da velika većina (89%) onih koji su barem jednom rezervirali kratkoročni najam smještaja to smatraju pozitivnim iskustvom koje bi preporučili drugima.

Rezultati također pokazuju kako takve usluge mogu dovesti do raznovrsnije ponude smještaja, pružajući povoljnije cijene (63%), bolje objekte (49%) i lokacije (43%).

Istodobno, brzi porast ovih usluga može imati utjecaj i izvan turističkog ekosustava, što pokazuje podatak da gotovo polovica ispitanika smatra da kratkoročni najam smještaja uzrokuje povećanje uznemirenosti kod turista, kao što su buka, zagušenja i otpad (45 % ispitanika) te više cijene i pritisak na dostupnost stambenog prostora (42% ispitanika).

Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu uravnoteženog razvoja sektora iznajmljivanja kratkoročnog smještaja. To podrazumijeva održavanje mogućnosti za inovativne platforme i pružatelje usluga za mala i srednja poduzeća uz poštivanje ciljeva javne politike poput dostupnog i pristupačnog stanovanja i zaštite urbanih središta.

Europski parlament također je upozorio kako “ekspanzivni rast kratkoročnog najma smještaja za odmor u gradovima i popularnim turističkim odredištima izvlači stambene objekte s tržišta, podiže cijene i ima negativan utjecaj na životnu sredinu”.

U prošlogodišnjem izvješću europarlamentarci su ustanovili kako žele "dati gradovima veću kontrolu nad platformama za kratkoročni smještaj i osigurati da te platforme razmjenjuju informacije s gradovima, istodobno poštujući pravila o zaštiti podataka."

Također, Klub Ljevice u Europskom parlamentu objavio je studiju koja pokazuje kako platforme za kratkoročni najam smještaja, poput Airbnba, ne uspijevaju surađivati s gradovima i samoregulirati se te da je stoga potrebno uvođenje strogih propisa za zaštitu stanovanja.

"Ako će platforme za kratkoročno iznajmljivanje biti uključene u Zakon o digitalnim uslugama, gradovima je potrebno ovih šest elemenata: pristup neagregiranim podacima, obveza davanja valjanih podataka, prihvaćanje autorizacijskih shema za domaćine i platforme, puna suradnja oko ilegalnih oglasa, puna odgovornost u području gdje platforme rade i bez smetnji od strane Komisije", preporučuju autori studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:49