PRAVILA PRIVATNOSTI

Europski nadzornik za zaštitu podataka traži zabranu špijunskog softvera Pegasus

Vlade bi, ako ipak koriste Pegasus, trebale primijeniti osam koraka, uključujući jačanje demokratskog nadzora

Ilustracija

 Mundissima/Alamy/Alamy/Profimedia

Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je na zabranu špijunskog softvera Pegasus kako bi se zaštitila temeljna ljudska prava.

Prošlog srpnja, međunarodna istraga otkrila je da su špijunski softver, koji je razvila tehnološka izraelska tvrtka NSO, mogle koristiti vlade diljem svijeta. Taj softver vjerojatno su koristile najmanje 40 države, uključujući Poljsku i Mađarsku, za hakiranje pametnih telefona novinara, odvjetnika, aktivista i političara.

"Sve više dokaza pokazuje da visoko napredni špijunski softver poput Pegasusa ima potencijal uzrokovati neviđene rizike i štete ne samo temeljnim pravima i slobodi pojedinaca, već i demokraciji i vladavini prava. Pegasus predstavlja promjenu paradigme u smislu pristupa privatnim komunikacijama i uređajima, što može utjecati na samu bit naših temeljnih prava, posebice prava na privatnost. Ta činjenica čini njegovu upotrebu nespojivom s našim demokratskim načelima", ističe europski nadzornik.

EDPS, koji provodi pravila o privatnosti u vezi s institucijama EU-a, u priopćenju je istaknuo da je "vrlo malo vjerojatno" da bi špijunski softver mogao ispuniti zahtjeve proporcionalnosti.

"EDPS vjeruje da bi zabrana razvoja i korištenja špijunskog softvera Pegasus u EU bila najučinkovitija opcija za zaštitu naših temeljnih prava i sloboda", navodi se u priopćenju.

EDPS je rekao da bi vlade, ako ipak koriste Pegasus, trebale primijeniti osam koraka, uključujući jačanje demokratskog nadzora nad mjerama nadzora i strogu primjenu EU pravila o privatnosti. Europski nadzornik istaknuo je i kako u središtu diskusije o tome imaju li softveri poput Pegasusa svoje mjesto u demokratskom društvu ne bi trebala biti tehnologija, već važnost zaštite prava na privatnost kao osnovnog elementa ljudskog dostojanstva.

Istog dana kad je EDPS zatražio zabranu Pegasusa, zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su o posljedicama korištenja softvera za kibernadzor građana EU-a. Europarlamentarci su zatražili osnivanje istražnog povjerenstva koji će ispitati doseg Pegasusa i utvrditi odgovornost. Zastupnica Sophie in't Veld (Renew) bila je naročito kritična prema Komisiji i Vijeću optužujući ih da nisu učinili ništa po pitanju rješavanju problema Pegasus, dok je američka vlada stavila tvrtku NSO na tzv. crnu listu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:48