GRAĐANSKE SLOBODE

Europski nadzornik za zaštitu podataka zatražio od Europola da izbriše velike količine podataka

Prema nadzornom tijelu EU-a za zaštitu podataka, prijedlozi o kojima se trenutno raspravlja u sklopu reforme Europolovog mandata protive se ranijim mišljenjima EDPS-a o obradi podataka

Sjedište Europola, Hag, Nizozemska

 Sjoerd Van Der Hucht/Alamy/Alamy/Profimedia

Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode raspravljao je s europskim nadzornikom za zaštitu podataka (EDPS) Wojciechom Wiewiórowskim i zamjenikom izvršnog direktora Europola Jürgenom Ebnerom o nedavnom nalogu za brisanje podataka koji je EDPS poslao Europskom policijskom uredu.

EDPS je od Europola zatražio da izbriše velike količine podataka koje je pohranio o pojedincima unatoč tome što nije utvrđena njihova povezanost s kriminalnom djelatnošću.

Prema nadzornom tijelu EU-a za zaštitu podataka, prijedlozi o kojima se trenutno raspravlja u sklopu reforme Europolovog mandata protive se ranijim mišljenjima EDPS-a o obradi podataka.

Wiewiórowski je rekao da reforma Europola EDPS-u neće dati potrebna ovlaštenja.

EDPS je 1. siječnja ove godine zatražio od Europola da osobne podatke pojedinaca kojima nije utvrđena poveznica s kaznenim djelima izbriše nakon šest mjeseci, nakon što Europol nije sam uspio uspostaviti razdoblje čuvanja podataka.

Zamjenik izvršnog direktora Europola Jürgen Ebner tvrdi da su potrebna dulja razdoblja obrade podataka kako bi se potvrdilo jesu li podaci relevantni ili ne, pogotovo u slučaju istraga koje traju dulje od šest mjeseci.

Govoreći u ime Europske komisije, Olivier Onidi rekao je da očekuje da će novi mandat Europola unijeti pravnu jasnoću u razdoblja čuvanja podataka, što trenutno nedostaje.

Zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su potrebu pronalaženja zakonskog rješenja za obradu podataka unutar Europola. Pojedini europarlamentarci su naglasili ulogu EDPS-a kao nadležnog nadzornog tijela i izrazili nadu da će reforma EDPS-u dati više ovlasti, dok drugi smatraju da trenutni razgovori o reformi mandata Europola idu u pravom smjeru i stvaraju pravnu jasnoću za zadržavanje podataka.

"EDPS je jedino tijelo koje je nadležno za kontrolu poštivanja pravila o osobnim podacima. Odluka iz siječnja nije me iznenadila jer je EDPS u srpnju 2021. anticipirao što će se dogoditi i obavijestio Europol o svojoj namjeri. Što se tiče pravnog tumačenja EDPS-a, s obzirom na to da ne postoji zabrana zadržavanja podataka nakon određenog roka, postupanje Europola je legitimno. Međutim, također ne možete prigovarati odluci EDPS-a jer uistinu postoji crna rupa u zakonu zbog koje se mnogi građani EU mogu naći u situaciji da su na popisu Europola ili uključeni u istragu", izjavila je njemačka zastupnica Birgit Sippel (S&D).

Europarlamentarci su se složili da je na njima kao zakonodavci zadatak da pronađu rješenje i zatvore taj "prazni prostor" unutar kojeg Europol djeluje i prikuplja podatke. Pojedini EU zastupnici proglasili su Europol europskom inačicom NSA i zatražili da što prije prestane s prikupljanjem velikih skupova osobnih podataka.

"Ovo je uistinu šokantno saznanje. Europol nezakonito čuva podatke o milijuna ljudi koji nisu osumnjičenici. To su ogromni podaci, čak i podaci o putnicima koji nisu ni na koji način povezani s osumnjičenicima. To je masovni nadzor kao što to čini i NSA. EDPS je predložio umjereno rješenje za koje sumnjam da će uspjeti", naglasio je Patrick Breyer iz kluba zastupnika Zelenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:57