EUROPSKI PRORAČUN

Europski parlament i Vijeće dogovorili proračun; više novca mladima i programima za oporavak od pandemije

Zastupnici EP-a su izborili dodatnih 479,1 milijuna eura, za zdravstvo, istraživanje, klimatske akcije, mala i srednja poduzeća i mlade.

EU proračun 2022

 Zucchi Enzo

Samo nekoliko minuta prije nego je sat otkucao ponoć i označio kraj zakonskog roka, Europski parlament i Vijeće uspjeli su postići dogovor o europskom proračunu za 2022. godinu.

Proračun težak gotovo 170 milijardi eura zapinjao je na pitanjima zdravlja, mladih i klimatskih promjena.

Konkretno, zastupnici EP-a su izborili dodatnih 479,1 milijuna eura, povrh onoga što je Komisija predložila u nacrtu proračuna, za zdravstvo, istraživanje, klimatske akcije, mala i srednja poduzeća i mlade.

Podrška mladima bio je ključni prioritet za Parlament – program Erasmus+ povećan je za 35 milijuna eura. Također, povećani su programi koje eurozastupnici smatraju da doprinose oporavku nakon pandemije, poput programa EU4Health koji je pojačan s dodatnih 51 milijun eura za izgradnju snažne europske zdravstvene unije i kako bi nacionalni zdravstveni sustavi postali otporniji.

Osim toga, program Obzor Europe ima dodatnih 100 milijuna eura u odnosu na Komisijin nacrt proračuna; ekološki i klimatski akcijski program LIFE dobio je još 47,5 milijuna eura; program jedinstvenog tržišta nadopunjuje se s 30 milijuna eura (uključujući 10 milijuna eura za sektor turizma), a ured europskog javnog tužitelja za 3,8 milijuna eura, čime se novac europskih poreznih obveznika štiti od kriminalaca.

Glavni izvjestitelj Parlamenta za proračun Karlo Ressler (EPP) kazao je kako su proračunom nastojali mobilizirati dodatna sredstva kako bi osigurali sigurno i stabilno okruženje za sve europske građane, zaštitili europske vanjske granice, te osnažili kapacitete Europske unije kada je potrebna brza reakcija na nepredvidive okolnosti, poput situacije u Afganistanu ili one na granici s Bjelorusijom.

“Iznimno sam zadovoljan. S cijelim timom Europskog parlamenta uspjeli smo dodatno ojačati europski proračun za 480 milijuna eura, a ukupna povećanja za ključne programe su i veća. Glavni fokus bio je na potpori za malo i srednje poduzetništvo, uključujući turizmu, znanosti, zdravstvu, te dodatnom poticaju digitalnoj i zelenoj tranziciji”, istaknuo je Ressler.

"Ovaj proračun prilika je za oporavak, koji ne zaboravlja koheziju, bilo da je društvena, teritorijalna ili ekonomska. To je prilika za otporniju Uniju, sposobnu ne samo da se vrati, već i da krene naprijed”, dodao je europarlamentarac José Manuel Fernandes, glasnogovornik EPP grupe u odboru za proračun.

Vijeće i Parlament dogovorili su da ukupna sredstva za preuzimanje obveza iznose 169,5 milijardi eura, a za plaćanja 170,6 milijardi eura, pri čemu se ostavilo dovoljno sredstava do gornjih granica rashoda višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. –2027. kako bi EU mogao odgovoriti na nepredviđene potrebe. Oko 93% proračuna EU-a namijenjeno je građanima, regijama, gradovima, poljoprivrednicima i poduzećima.

Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju dopunjen je sa 190 milijuna eura, s posebnim naglaskom na borbu protiv pandemija, uključujući i cijepljenje.

Humanitarna pomoć povećana je za 211 milijuna eura, kako bi pričuva solidarnosti i hitne pomoći mogla pokriti povećane potrebe fonda solidarnosti u vezi s prirodnim katastrofama u EU.

Dogovoreni su i nacrti izmjena proračuna usmjereni na pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj i regiji, te financiranje 200 milijuna doza cijepljenja kroz mehanizam COVAX.

"Dobili smo dodatna ulaganja u prioritete: istraživanje, digitalnu transformaciju, zdravlje i okoliš. Kontrola rashoda je također pojačana zahvaljujući naporima Renew grupe, povećanjem proračuna europskog revizorskog suda s uredom europskog javnog tužitelja. Misija izvršena", izjavio je izvjestitelj u sjeni Renew Europe Olivier Chastel.

Izvjestitelj grupe Zeleni/EFA za proračun EU-a za 2022 Damian Boeselager zadovoljan je što sporazum otvara put za ulaganja u klimu, istraživanje i digitalizaciju te put ka gospodarskom oporavku.

"Adekvatna kontrola plana oporavka EU-a ključna je sastavnica za održivo ulaganje u zelenu modernizaciju, jačanje kohezije i povjerenja građana u EU. Posebno sam sretan što smo uspjeli ojačati europske institucije, omogućivši im da se nose s brojnim izazovima i prilikama našeg doba", izjavio je Boeselager.

Nakon što Vijeće službeno usvoji kompromis, o njemu će se raspravljati u odboru za proračun 18. studenog, slijedi glasovanje na plenarnoj sjednici u Europskom parlamentu i na snagu stupa nakon što ga potpiše predsjednik Parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:20