paket zakona

Europski parlament: Ne treba nam europsko ‘super rješenje‘ za regulaciju digitalnih usluga

Ovaj tjedan palicu je nakratko preuzeo Odbor Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje (CULT), jedan od čak osam odbora koji imaju pravo iznijeti mišljenje o Zakonu o digitalnim uslugama (DSA)
 Dmitriy Shironosov/Panthermedia/Profimedia

Europski parlament nastavlja raspravljati o paketu zakona koji bi se trebao pozabaviti promjenama na digitalnom tržištu koje nisu obuhvaćene postojećim zakonodavnim aktima.

Ovaj tjedan palicu je nakratko preuzeo Odbor Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje (CULT), jedan od čak osam odbora koji imaju pravo iznijeti mišljenje o Zakonu o digitalnim uslugama (DSA).

Predsjednica Odbora, Sabine Verheyen, ujedno i izvjestiteljica za mišljenje CULT-a, požalila se na što vodeći Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) za pitanje DSA ne uvažava njihove amandmane.

"Znam da je bilo problema s unošenjem izmjena i dopuna od strane IMCO-a. Potrebne izmjene i dopune koje je naš Odbor predlagao nisu dozvoljavani. Tako više ne možemo nastaviti. Pokušat ćemo da se što više naših mišljenja uzme u obzir i da glas CULT-a utječe na konačan prijedlog DSA", požalila se Verheyen tijekom sjednice.

Zakon o digitalnim uslugama trebao bi po prvi puta nakon dvadeset godina regulirati pravila ponašanja na internetu. Između ostalog, Europski parlament je zatražio da se poveća odgovornost platformi u uklanjanju ilegalnih proizvoda s tržišta, da se propišu bolja pravila za uklanjanje štetnog sadržaja s interneta te da države članice odrede neovisno tijelo za nadzor usklađenosti internetskih platformi s obvezama iz DSA koje bi djelovalo kao tzv. koordinator za digitalne usluge.

Zastupnik Marcel Kolaja (Zeleni /EFA) istaknuo je kako "naš zadatak nije samo paziti na interese kreativnog sektora i medija, već i na interese studenata, učenika i knjižničara", dok je zastupnica Dace Melbārde (ECR) upozorila kako "Rusija, Kina i drugi strani neprijatelji koriste slobodu izražavanja kao pokriće za širenje dezinformacija te stoga podržavam internetske platforme u prepoznavanju i sprječavanju propagande iz tih zemalja".

Najvažniji amandmani odbora CULT tiču se pravnog usklađivanja DSA s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, zaštite uredničke neovisnosti u medijima, brzog micanja ilegalnog sadržaja i govora mržnje te veće informiranosti korisnika oko algoritama, odnosno osiguravanja da korisnici znaju kako algoritmi rade i kako to utječe na sadržaj jer to u konačnici ima velik utjecaj na kulturnu raznolikost.

"Kada promatramo regulaciju digitalnih usluga u Europi, vidimo da postoje mnoge nacionalne odredbe koji su ispravne i stroge. Ne treba nam europsko superrješenje. Treba nam transparentnost i odgovornost kad govorimo o digitalnim uslugama. Također nam treba medijski pluralizam i trebamo osigurati temeljne slobode", poručila je Martina Michels (Ljevica).

Članovi Odbora složili su se da je ravnoteža ključna riječ u ovom prijedlogu – potrebna je ravnoteža između slobode govora i učinkovitosti. Potrebno je osigurati sigurnost, da se korisnici osjećaju sigurni dok koriste digitalne usluge te su u konačnici potrebna usklađena pravila za rješavanje ilegalnih sadržaja na internetu.

Hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (EPP) odgovorio nam je kako "Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) čiji sam član, intenzivno radi na paketu o digitalnim uslugama koji uključuje Uredbu o digitalnim uslugama i Uredbu o digitalnim tržištima”.

“Oba akta dio su Europske digitalne strategije i predložena su s ciljem jačanja jedinstvenog tržišta te poticanja inovacija i konkurentnosti europskog internetskog okruženja. Aktom o digitalnim uslugama jačamo odgovornost digitalnih platformi kako bi se spriječilo širenje lažnih informacija, uredilo ciljano oglašavanje, ali i reguliralo govor mržnje na internetu”, poručio je Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:11