TRŽIŠNO NATJECANJE

Europski regulatori pokrenuli istragu oko Nvidijene kupovine najvažnijeg proizvođača poluvodiča

Komisija je zabrinuti da bi Nvidia mogla iskoristiti ovaj potez kako bi ograničila pristup tehnologiji, što bi dovelo do viših cijena, manjeg izbora i inovacija
Ilustracija, poluvodič nove genercije
 Science Photo Library/Sciencephoto/Profimedia

Europska komisija otvorila je istragu o tržišnom natjecanju u vezi Nvidijine akvizicije britanske tvrtke za dizajn poluvodiča Arm.

Regulatori su zabrinuti da bi Nvidia mogla iskoristiti ovaj potez za ograničavanje pristupa tehnologiji tvrtke Arm. Ugovor vrijedan 40 milijardi dolara objavljen je u rujnu prošle godine.

Europska povjerenica zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager kazala je kako analiza zabrinuta da bi Nvidijina akvizicija Arma mogla dovesti do viših cijena, manjeg izbora i smanjene inovacije u industriji poluvodiča.

"Poluvodiči su posvuda u proizvodima i uređajima koje svakodnevno koristimo, kao i u infrastrukturi kao što su podatkovni centri. Iako se Arm i Nvidia ne natječu izravno, Armov IP je važan ulaz u proizvode koji se natječu s onima Nvidije, na primjer u podatkovnim centrima, automobilskoj industriji i internet stvari", izjavila je Vestager, "Naša istraga ima za cilj osigurati da tvrtke koje djeluju u Europi i dalje imaju učinkovit pristup tehnologiji koja je neophodna za proizvodnju najsuvremenijih poluvodičkih proizvoda po konkurentnim cijenama".

Komisija sada ima 90 radnih dana, odnosno do 15. ožujka sljedeće godine, da donese odluku.

Britansko regulatorno tijelo za tržišno natjecanje je istragu preuzimanja, kojim bi američka Nvidia postala vlasnicom tvrtke Arm, pokrenulo još u travnju ove godine.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sada razmotra nalaze istrage i odgovor bi trebala objaviti početkom sljedeće godine. Odgovor bi također trebao uključivati procjenu utjecaja akvizicije na nacionalnu sigurnost.

U konačnici, britanska vlada bi mogla blokirati preuzimanje, odobriti ga ili dopustiti da prođe uz određene obveze.

Arm je inače glavni igrač u globalnim poluvodičima, sektoru temeljnom za tehnologije od umjetne inteligencije i kvantnog računalstva do 5G telekomunikacijskih mreža. Njegov dizajn pokreće milijune pametnih telefona i drugih uređaja.

Europski parlament trenutačno radi na formiranju stava oko paketa digitalnih uredbi – zakona o digitalnim tržištima i zakona o digitalnim uslugama – koji bi trebao urediti jedinstveno digitalno tržište, regulirati velike tehnološke kompanije i spriječiti ih da nepoštenim praksama utječu na ostale igrače na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:45