ZAKONSKI PRIJEDLOG

Europski univerzalni punjač bit će od koristi svima - okolišu, potrošačima i poduzećima

S obzirom na to da će se punjači prodavati odvojeno od uređaja, očekujem da će i cijena uređaja biti niža, kaže zastupnik Sokol

Univerzalni punjač povećat će povjerenje potrošača

 Jakub Porzycki/Nurphoto/Nurphoto/AFP

Europski parlament i Komisija održali su prvu razmjenu mišljenja o uvođenju univerzalnog punjača.

Europarlamentarci su tijekom rasprave pokazali da većinom podržavaju prijedlog Komisije, ali imaju zamjerki na opseg primjene direktive, a strahuju i da će usklađivanje rješenja za punjenje dovesti do većih cijena za potrošače.

O uvođenju univerzalnog punjača govori se posljednjih deset godina, a Parlament spočitava Komisiji da je umjesto potrošačima, do sada prednost davala poduzećima. Lobiranje velikih poduzeća poput Applea kočilo je donošenje prijedloga o univerzalnom punjaču.

Nakon desetljeća 'natezanja', zakonski prijedlog konačno je podnesen 23. rujna ove godine i o njemu se raspravlja u nadležnom odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

- Revizijom Direktive o radijskoj opremi konačno se uvodi jedinstveni punjač. Prema prijedlogu, tip USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se spriječiti nepotrebno gomilanje elektroničkog otpada. Europska komisija procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje - kazao je europarlamentarac Tomislav Sokol (EPP), jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje i supotpisnik rezolucije o jedinstvenom punjaču iz 2020.

Izvjestitelj za Parlament, Alex Agius Saliba (S&D) ističe kako će europski univerzalni punjač za mobitele i druge elektroničke uređaje biti od koristi svima - okolišu, potrošačima i poduzećima.

- Jedan punjač neće samo smanjiti količinu otpada, već će povećati povjerenje potrošača pružajući dostupne, pristupačne, atraktivne i prikladne izbore za sve, smanjujući nepotrebne troškove i štedeći milijune eura svake godine. Da bi se to postiglo, potrošači bi uvijek trebali biti informirani o mogućnosti korištenja punjača koji već imaju i nikada ne bi trebali biti financijski kažnjeni zbog održivog izbora za kupnju uređaja bez punjača – izjavio je Agius Saliba tijekom rasprave.

Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva. Unatoč tome, 38 posto potrošača izjavilo je da su barem jedanput imali problem da nisu mogli puniti svoj mobitel jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni.

Fokus prve rasprave u sklopu parlamentarne procedure bio je na uređajima koje imaju slične karakteristike za punjenje. Zastupnici se zalažu za interoperabilnost svih mobilnih uređaja i traže da se u opseg primjene uključe i ostali uređaji, poput laptopa, robotskih usisavača, e-čitača i pametnih satova. Boje se kako će uska lista uređaja kakva trenutačno postoji dovesti do toga da će za deset godina ponovno trebati raditi na reviziji direktive kako bi se u nju uvrstili novi inovativni uređaji.

"To su tržišni trikovi koje trebamo zaustaviti", smatra pučanin Andrey Kovatchev.

Komisija tvrdi kako se ne mogu uvrstiti svi uređaji jer neki od njih trebaju veću električnu snagu što znači da ne mogu svi koristiti isti punjač. Također, kao razloge navode tehnička ograničenja i zajedničke standarde. Što se tiče razdvajanja prodaje punjača od uređaja, Komisija kaže kako je pitanje potencijalnog povećanja cijena izvan njihovog prijedloga, ali da će potrošači 'zaraditi' time što će kupovati sve manje i manje punjača. Bežično punjenje nije obuhvaćeno u prijedlog, objašnjava Komisija, zato što to nije 'dovoljno zrela tehnologija' te da će se razmisliti o uključivanju kad se riješe problemi energetske učinkovitosti.

- Smanjenje elektroničkog otpada iznimno je važno s ekološkog aspekta, a uvođenje jedinstvenog punjača uz to ima praktičan i financijski značaj za potrošače. S obzirom na to da će se punjači prodavati odvojeno od uređaja, očekujem da će i cijena uređaja biti niža. Sve ostalo bila bi manipulacija potrošača – dodao je Sokol koji se također zalaže za to da novi zakon moći pravovremeno prati tehnološki razvoj, odnosno da u se u opseg zakona uključi i bežično punjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:58