RODNA JEDNAKOST

Eurozastupnici podržavaju mjere transparentnosti plaća kojima se želi premostiti rodni jaz u plaćama

u Parlamentu su zatražili da se alati za procjenu i usporedbu razina plaća temelje na rodno neutralnim kriterijima.

Ilustracija

 Rawpixel/Alamy/Alamy/Profimedia

Zastupnici Europskog parlamenta traže da tvrtke iz EU-a s najmanje 50 zaposlenika budu potpuno transparentne u pogledu plaćenih radnih mjesta, kako bi se premostio rodni jaz u plaćama.

Odbori Europskog parlamenta za zapošljavanje i za prava žena usvojili su svoja stajališta o prijedlogu direktive o transparentnosti plaća.

Osim što su smanjili veličinu tvrtke koja mora osigurati transparentnost u plaćama (s predloženih 250 na 50 zaposlenika), eurozastupnici su zatražili da se alati za procjenu i usporedbu razina plaća temelje na rodno neutralnim kriterijima, uključuju rodno neutralne sustave ocjenjivanja i klasifikacije poslova.

Ako informacije o plaćama otkriju rodnu razliku u plaćama od najmanje 2,5% (u odnosu na 5% koliko je predlagala Komisija), države članice trebale bi osigurati da poslodavci, u suradnji s predstavnicima radnika, provedu zajedničku procjenu plaća i razviju rodni plan akcije.

Načelo jednakosti plaća žena i muškaraca utvrđeno je člankom 157. UFEU-a. Međutim, diljem Europske unije i dalje je prisutna rodna razlika u plaćama i iznosi oko 14%, sa značajnim varijacijama među državama članicama EU-a.

EU zastupnici zato predlažu da Komisija stvori posebnu službenu oznaku koja bi se dodjeljivala poslodavcima koji u svojim tvrtkama nemaju rodne razlike u plaćama.

Prijedlog direktive propisuje da radnici i predstavnici radnika imaju pravo na jasne i potpune informacije o individualnim i prosječnim razinama plaća, raščlanjene prema rodu.

Zastupnici također predlažu zabranu tajnosti plaća, putem mjera koje zabranjuju ugovorne uvjete koji radnicima ograničavaju otkrivanje informacija o svojim plaćama ili traženje informacija o istim ili drugim kategorijama plaća radnika.

U slučajevima kada radnik smatra da načelo jednake plaće nije primijenjeno i slučaj završi na sudu, nacionalno zakonodavstvo treba obvezati poslodavca da dokaže da nije bilo diskriminacije. Dakle, teret dokazivanja pao bi na poslodavca, a ne na radnika.

"Pokušali smo postići pravi balans između osiguravanja prava na informacije radnicima i ograničavanja nepotrebnog opterećenja tvrtki. Tako jednaku plaću za jednak rad možemo učiniti stvarnom za što veći broj žena u Europi", izjavila je nizozemska eurozastupnica Samira Rafaela.

Europski parlament trebao bi o ovoj direktivi glasati na plenarnoj sjednici početkom travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:23