ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku surađivat će s državom na projektima digitalne transformacije

Suradnja, između ostaloga, uključuje pripremu i realizaciju razvojno-istraživačkih i drugih projekata u zemlji i inozemstvu koji su vezani uz državnu informacijsku infrastrukturu

Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje djeluje čak 17 istraživačkih timova koji vode 12 istraživačkih projekata

 Bjanka Kadic/Alamy/Alamy/Profimedia

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva potpisali su suradnju na području istraživanja i razvoja, a posebice na projektima vezanim uz digitalnu transformaciju.

Suradnja uključuje pripremu i realizaciju razvojno-istraživačkih i drugih projekata u zemlji i inozemstvu koji su vezani uz državnu informacijsku infrastrukturu, zajedničko prezentiranje i objavljivanje rezultata istraživanja, stručnu pomoć za kreiranje stajališta Hrvatske vezano za praćenje i provedbu politika digitalnog razvoja i transformacije Europske unije, konzultantske aktivnosti, te sve ostale oblike suradnje u ostvarivanju zajedničkih interesa.

Kako naglašavaju u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, suradnjom i angažiranjem resursa u istraživanjima i primjenama dobivenih rezultata promicat će se digitalna transformacija u kontekstu razvoja državne informacijske infrastrukture te na ostalim zajedničkim projektima i aktivnostima u onim djelatnostima u kojima postoje zajednički interesi.

Inače, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek od nedavno provodi novi studijski program Digitalna poljoprivreda, te radi na uključivanju u europske integracije, što nameće zahtjeve međunarodne konkurentnosti i prilagodbu Europskom visokoobrazovnom prostoru (EHEA) i Europskom istraživačkom prostoru (ERA).

Na fakultetu, koji je sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, trenutačno djeluje čak 17 istraživačkih timova koji vode 26 internih znanstvenih projekata i 12 istraživačkih projekata u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Jedan od važnijih europskih programa za Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS) je Obzor Europa, program za financiranje istraživanja i inovacija s proračunom većim od 95 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. U pregovorima o dugoročnom proračunu EU-a zastupnici Europskog parlamenta uspjeli su osigurali dodatne četiri milijarde eura za program.

Ciljevi fakulteta je da do 2025. godine postane prepoznatljiv u biotehničkim i interdisciplinarnim znanstvenim područjima istraživanja na međunarodnoj razini, aktivno se uključi u ERA-u i profilira kao biotehnički centar izvrsnosti za transfer znanja i tehnologija u gospodarstvu.

Suradnja FAZOS-a i Središnjeg državnog ureda ukazuje na jačanje suradnje između akademskog sektora i državne uprave u kojoj će se kroz izmjenu znanja i informacija i buduće projekte razvoja i istraživanja u javnoj upravi koristiti znanstveno i drugo iskustvo u području razvoja digitalnog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:30