FARMACIJA I BIOKEMIJA

Fakulteti unaprijedili svoje studijske programe i uskladili ih s potrebama tržišta rada

Izrađena su tri standarda zanimanja (ljekarnik, industrijski farmaceut i medicinski biokemičar) i dva standarda kvalifikacija

Ilustracija

 "ger Loeffen"/Afp/Profimedia

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) jedan je od četiri partnera na nacionalnom projektu čiji je cilj unaprijediti studijske programe farmacije i medicinske biokemije u Hrvatskoj.

Kako su izvijestili, projekt pod nazivom „Primjena HKO-a u unaprjeđenju studijskih programa u području farmacije i medicinske biokemije“ vodi Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u partnerstvu s Medicinskim fakultetom i Kemijsko-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu te IRO-om. Projekt je započeo u ožujku 2019. godine, trajao je tri godine te se u ožujku 2022.uspješno privodi kraju.

U sklopu ovoga projekta su tijekom prve faze prema metodologiji HKO-a izrađena tri standarda zanimanja (ljekarnik, industrijski farmaceut i medicinski biokemičar). Tijekom druge faze projekta izrađena su dva standarda kvalifikacija (magistar farmacija i magistar medicinske biokemija i laboratorijske medicine), a HKO stručnjaci iz IRO-a, Thomas Farnell i Ana Skledar Matijević, vodili su taj proces te pružali stručnu pomoć radnim skupinama. Tijekom treće faze fakulteti su unaprijedili svoje studijske programe, kako bi bili u skladu s izrađenim standardima kvalifikacija i s potrebama tržišta rada.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna mu je vrijednost 3.994.038,32 HRK.

Kako navode, uloga IRO-a u projektu bila je voditi partnerska visoka učilišta kroz proces izrade tri standarda zanimanja (ljekarnik, industrijski farmaceut i medicinski biokemičar) u suradnji s poslodavcima i strukovnim udruženjima, a zatim izrade dva standarda kvalifikacija (magistar farmacije i magistar medicinske biokemije i laboratorijske medicine). Na temelju tog procesa fakulteti su unaprijedili svoje studijske programe te ih uskladili s potrebama tržišta rada, društva i pojedinaca, ističu u IRO-u.

Uvodna konferencija projekta i prva radionica o izradi standarda zanimanja održane su u Zagrebu 16. i 17. rujna 2019. godine, Do kraja 2019. i tijekom proljeća 2020. godine, radne skupine pripremale su se za proces izrade triju standarda zanimanja prema Metodologiji za izradu standarda zanimanja, koja propisuje nekoliko koraka prikupljanja informacija od relevantnih dionika, kako bi se osiguralo da standardi zanimanja uistinu odgovaraju trenutnoj situaciji na tržištu rada, ali i kako bi se predvidjelo buduće potrebe tržišta rada i razvoj standardiziranih zanimanja u predstojećem razdoblju od tri do pet godina, pojasnili su.

Spomenimo i kako je Europski socijalni fond, kako je istaknuto na stranicama Europskog parlamenta, glavni i najstariji financijski instrument EU-a za promicanje zapošljavanja i podizanje životnog standarda. Parlament je 8. lipnja 2021. odobrio program kojim želi smanjiti nezaposlenost i siromaštvo u EU-u nakon koronakrize. Obnovljeni i pojednostavljeni Europski socijalni fond, poznat kao Europski socijalni fond plus (ESF+), usmjeren je prvenstveno na djecu i mlade.

Kako je navedeno na stranicama Parlamenta, s proračunom od 88 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. fond će pomoći zemljama EU-a omogućiti pristup besplatnom obrazovanju, hrani i stanovanju za djecu, kao i kod ulaganja u naukovanje i stručno osposobljavanje nezaposlenih mladih ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:22