‘European Capital Report 2021‘

Fil Rouge Capital drugi najaktivniji i deveti najveći VC fond u istočnoj Europi

Quaestus, koji je pokrenuo Borislav Škegro, deseti je najveći PE fond u istočnoj Europi

Četiri godine nakon što su se hrvatski startupi uspjeli izboriti za svoje mjesto na karti Europe, to je pošlo za rukom i domaćim VC i PE fondovima. Najveći startup fond u Hrvatskoj, Fil Rouge Capital, deveti je najveći VC fond u istočnoj Europi i drugi najaktivniji u regiji, objavili su "European Capital Report 2021" VC fond i5invest/i5growth i Institut za poduzetništvo u okviru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Beču. Usto, zagrebački Quaestus, koji je pokrenuo bivši ministar financija Borislav Škegro, deseti je najveći PE fond u istočnoj Europi.

Fil Rouge Capital, kojim upravlja Julien Coustaury, raspolaže sa 47 milijuna eura kapitala. Uz njega, u Hrvatskoj djeluju još dva lokalna VC fonda. Riječ je o prvom hrvatskom VC fondu South Central Venturesu koji vodi Jure Mikuž, i koji je prvi VC fond u koji je investirala Republika Hrvatska. Taj fond dosad je investirao gotovo 40 mil. eura te iako je i dalje aktivan ulagački, polako je ušao u fazu u kojoj traži exite iz svojih investicija.

Treći VC fond u Hrvatskoj, Feelsgood, težak 30 mil. eura, osnovan je tek lani. To je prvi VC fond koji je u cijelosti osmišljen i inkorporiran u Hrvatskoj. Ujedno, to je prvi domaći fond koji se fokusirao na ulaganja s društvenim utjecajem, a osnovali su ga, među inima, bivši predsjednik Uprave najvećeg mirovinskog fonda u Hrvatskoj, AZ-a, Dinko Novoselec, i bivši predsjednik Hanfe Petar-Pierre Matek.

Najveći VC fond u istočnoj Europi ruski je RTP Global koji upravlja sa 1,65 mlrd. eura kapitala. Slijedi ga mađarski Hiventures koji upravlja sa 700 mil. eura kapitala, a potom izraelski AltarIR kapital težak 335 mil. eura, OTP-ov PortfoLion Capital Partners sa 200 mil. eura kapitala i češki Credo Ventures sa 170 mil. eura kapitala.

Fil Rouge Capital, koji je drugi najaktivniji VC fond u istočnoj Europi, lani je napravio 50 investicija. Prvi je bio Hiventures, koji je napravio čak 200 investicija prošle godine. Treći je rumunjski RocaX sa 20 investicija tijekom 2020., a potom češki Lighthouse Ventures sa 18 investicija i litvanski Open Circle sa 12 investicija.

Škegrin Quaestus među TOP10 PE fondova iskočio je na deseto mjesto s kapitalom od 80 milijuna eura. Vrh popisa PE fondova u istočnoj Europi drže poljski igrači: Enterprise Investors težak 2,5 mlrd. eura, Innova Capital sa 900 mil. eura i MCI sa 530 mil. eura kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57