ulaganja

Fond Europskog vijeća za inovacije: u sljedećih sedam godina, poduzećima će na raspolaganju biti više od 3,5 milijardi eura

Fond koji je pokrenut prije godinu dana do danas je pomogao 111 startupa i mala i srednja poduzeća u iznosu od pola milijarde eura
 Duje Klaric/Cropix

Europska komisija najavila je drugi krug izravnih vlasničkih ulaganja putem Fonda Europskog vijeća za inovacije (EIC).

Radi se o fondu u okviru Obzor Europa koji je pokrenut prije godinu dana i do danas je pomogao 111 startupa i mala i srednja poduzeća (MSP) u iznosu od pola milijarde eura.

Europska unija ovim fondom želi pokazati koliko je važno financijski poduprijeti poduzeća koja se bave inovacijama u prioritetnim područjima poput zdravstva, kružnog gospodarstva i IoT-a.

Fond EIC-a do sada je financijski uložio, između ostalog, u poduzeća koja se bave novom tehnologijom za razgradnju otpadnog drva radi dobivanja sirovima, razvojem tehnologije koja omogućuje upotrebu vodika u dizelskim motorima, transformacijom osposobljavanja pomoću virtualne stvarnosti i razvojem alata za odlučivanje o presađivanju jetre na temelju molekularnog potpisa.

U sljedećih sedam godina, poduzećima će na raspolaganju biti više od 3,5 milijardi eura. Pojedinačno poduzeće može dobiti sredstva u iznosu od pola do 15 milijuna eura.

"Fond EIC-a iznimno se brzo razvija te je postao nova sila u tehnološkim ulaganjima EU-a. Taj jedinstveni oblik financiranja, u kojem se spajaju bespovratna sredstava i vlasnički kapital, pokazao se vrlo privlačnim za najperspektivnija start up poduzeća u Europi te im pruža sredstva za razvoj i širenje poslovanja u Europi", izjavila je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel.

Europski parlament početkom lipnja je na raspravi u Strasbourgu o stanju malih i srednjih poduzeća u Uniji pozvao na smanjenje administrativnih opterećenja i poboljšanje pristupa financiranju na tržištima kapitala. Europski zastupnici upozorili su da su mnoga poduzeća opstala samo zato što su se uspjela prilagoditi novim izazovima u digitalizaciji. Istaknuli su potrebu za ulaganjem u obrazovanje osoba za nova radna mjesta u području poduzetništva.

U Europi se trenutačno nalazi više od 25 milijuna malih i srednjih poduzeća koja zapošljavanju više od 100 milijuna ljudi i čine oko 56 posto BDP-a EU-a.

Europski parlament u travnju je donio rezoluciju o uspostavi Obzora Europa, ključnog programa za istraživanje i inovacije.

Taj program ima ukupan proračun od 95,5 milijardi eura, uključujući 5,4 milijarde eura iz plana EU-a za oporavak Next Generation EU, te dodatna sredstva u iznosu od 4 milijarde eura iz višegodišnjeg financijskog okvira EU-a (VFO).

Istraživačkim programom osigurava se kratkoročno i dugoročno financiranje istraživanja i inovacija povezanih s globalnim izazovima kao što su borba protiv klimatskih promjena, digitalizacija i pandemija.

Obzor Europa obuhvaća najveći proračun ikad za istraživanja i digitalizaciju u području digitalnih tehnologija te pruža potporu inovativnim malim i srednjim poduzećima te europskoj istraživačkoj infrastrukturi. Dodatna milijarda eura osigurat će se za osnovna istraživanja koja se usmjeravaju putem Europskog istraživačkog vijeća (EIT).

Europarlamentarci su također glasali i o novim prioritetima EIT-a, čiji je cilj bolja transformacija ideja i istraživanja u uspješnu primjenu u praksi.

Ti prioriteti uključuju europski zeleni plan, europski plan oporavka nakon korone, strategije za mala poduzeća i industriju, stratešku autonomiju Unije i ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:01