GLAS GRAĐANA

Fran Radačić: Moja nada i očekivanja su da će se zbilja uvažiti svi ili većina prijedloga i ideja

Bitno je čuti razmišljanje samih građana, a ne isključivo vodstva odnosno vlade i političara, kaže mladi Zagrepčanin

Fran Radačić u Dublinu kad su građani na panelu finalizirali preporuke

 Ljubica Vuko

Kako je napokon završila Konferencija o budućnosti Europe, moja nada i očekivanja su da će se zbilja uvažiti svi odnosno barem većina danih prijedloga i ideja u želji za izmjenama dosadašnjeg sustava i za boljitkom novoga jer bitno je čuti razmišljanje samih građana, a ne isključivo vodstva odnosno vlade i političara.

Kazao nam je to Fran Radačić, 23-godišnjak iz Zagreba, jedan od sudionika panela europskih građana u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Nakon što je Konferencija završila, pitali smo ga o očekivanjima, što misli hoće li se preporuke građana i prijedlozi mjera na kraju ipak prihvatiti.

Fran je sudjelovao na panelu 1 koji se bavio jačanjem gospodarstva i socijalne pravde, jednom od četiri panela od kojih je svaki imao po dvjesto građana, nasumice odabranih.

Na Dan Europe predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije, na završnoj svečanosti primili su konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije. Kao što je već poznato, to dosad nezabilježeno jednogodišnje iskustvo s raspravama, razmjenama mišljenja i suradnjom između građana i političara zaključeno je izvješćem s 49 prijedloga a koji uključuju konkretne ciljeve i više od 320 mjera koje institucije EU-a trebaju poduzeti u okviru devet tema: klimatske promjene i okoliš; zdravlje; snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta; EU u svijetu; vrijednosti i prava, vladavina prava i sigurnost; digitalna transformacija; europska demokracija; migracije; obrazovanje, kultura, mladi i sport.

Pitali smo Frana što bi izdvojio kao najznačajnije u cijelom procesu Konferencije o budućnosti Europe.

- Kao najznačajnije u cijelom procesu bih definitivno izvojio tu mogućnost da se nas kao građane pita za stavove o raznim bitnim temama koje se tiču svake države pojedinačno, no i skupno kao cijele Europe – ističe. Njemu osobno je, kaže, sudjelovanje na konferenciji dalo priliku za upoznavanje novih ljudi, razmjenom iskustava, znanja, kultura, putovanjem i razgledavanjem drugih europskih destinacija.

Podsjetimo kako je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na završnoj svečanosti Konferencije o budućnosti Europe izjavila: “Građani, osobito mladi, u središtu su naše vizije budućnosti Europe i izravno su oblikovali ishod konferencije. Nalazimo se u ključnom trenutku europske integracije i nijedan prijedlog za promjenu ne bi trebao biti nezamisliv. Ne smijemo se bojati omogućiti snazi Europe da promijeni živote ljudi nabolje.“

U svojoj rezoluciji o ishodu Konferencije o budućnosti Europe usvojenoj 4. svibnja Europski parlament pozdravio je i podržao zaključke Konferencije.

Što se tiče sljedećih koraka, tri institucije, kako je najavljeno, ispitat će kako učinkovito djelovati u vezi s prijedlozima građana, svaka u okviru svojih nadležnosti. U jesen 2022., na posebnom događanju, građane će informirati o tome kako će ispuniti svoju obvezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:10