VIJEĆE EU

Francuska od Slovenije preuzima predsjedanje EU; cilj je osigurati sigurnost potrošača

Vodeće europske organizacije za zaštitu potrošača žele potaknuti institucije EU-a da naprave napredak u pogledu zaštite potrošače

Ilustracija

 Photoroman/Alamy/Alamy/Profimedia

Za dva tjedna Francuska će preuzeti od Slovenije rotirajuće predsjedanje Europskom unijom.

Uoči početka predsjedanja Vijećem EU-a, vodeće europske organizacije za zaštitu potrošača objavile su preporuke kako bi potaknule institucije EU-a da naprave napredak u inicijativama koje su od značajne važnosti za potrošače.

Europska potrošačka organizacija BEUC, francuska grupa potrošača UFC-Que Choisir i neprofitna organizacija CLCV smatraju kako je najvažnije da predložena revizija Uredbe o općoj sigurnosti proizvoda osigura da se proizvodi mogu učinkovitije pratiti kroz opskrbni lanac i da tijela za nadzor tržišta imaju potrebne alate za uspješno povlačenje opasnih proizvoda s tržišta. Također, ističu kako sigurnost potrošača mora biti ojačana s obzirom na nove tehnologije i globalnu e-trgovinu.

Što se tiče Direktive o potrošačkim kreditima, spomenute grupe ističu kako bi revizija trebala osigurati da se potrošači financijskih usluga tretiraju pravedno i da su na odgovarajući način zaštićeni od neodgovornih praksi davanja kredita. Konkretno, zalažu se za pravila koja bi zaštitila potrošače od prekomjernih troškova povezanih s potrošačkim zajmom i koja bi omogućila veću dostupnost zelenih kredita za poboljšanje energetske učinkovitosti.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj pučana za direktivu o potrošačkim kreditima Tomislav Sokol upozorio je na rizike koji vrebaju pri online ugovaranja kredita.

"Osnažit ćemo poziciju potrošača u odnosu na kredite koji su sklopljeni na internetu. Osim toga, zadržat će se pravilo po kojem je potrošač ovlašten raskinuti ugovor o potrošačkom kreditu u roku od 14 dana od sklapanja tog ugovora. Također, potrošači će prije sklapanja ugovora morati dobiti sve potrebne informacije kako bi im se pomoglo pri uspoređivanju različitih ponuda kredita", izjavio je europarlamentarac.

Najvažniji set pravila o kojem su europski parlamentarci ove godine raspravljali u području novih tehnologija je zakon o digitalnim uslugama (DSA) i zakon o digitalnim tržištima (DMA). Grupe za zaštitu potrošača potiču Francusku da učini DSA moćnim oružjem koji će povećati odgovornost internetskih tržišta i osigurati sigurnost proizvoda i usluga, dok DMA mora stvoriti otvorenije i pravednije digitalno tržište za potrošače.

Europski parlament ranije ovog mjeseca usvojio je zakon o digitalnim tržištima, a u rezoluciji su europarlamentarci istaknuli kako DMA treba zaštititi prava potrošača, a posebno zaštititi privatnost osobnih podataka jer podaci daju moć kompanijama.

Europska potrošačka grupa smatra kako bi predloženi zakon o umjetnoj inteligenciji trebalo proširiti u opsegu i zaštititi potrošače od ekonomske štete i diskriminacije uzrokovane komercijalnom upotrebom umjetne inteligencije. Potrošači moraju imati jak skup prava i pristup učinkovitim pravnim lijekovima i mehanizmima obeštećenja u slučaju štete, uključujući kolektivnu odštetu, ističu organizacije.

BEUC kritizira i uredbu o e-privatnosti ističući kako je donošenje zakonodavnog prijedloga zakasnilo te da bi zakon u konačnici trebao dovesti do više razine zaštite privatnosti za potrošače u digitalnom dobu i trebao bi nadopuniti Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Jedna od inicijativa o kojoj se mnogo raspravljalo protekle godine je i 'Fit for 55'. Riječ je o zakonodavnom paketu koji predstavlja izmjene klimatsko energetskog zakonodavstva. Između ostalog, cilj EU je smanjenje emisija iz automobila za 55 posto do 2030. i smanjenje emisija iz kombija za 50 posto.

Organizacije za zaštitu potrošača predlažu da revizija poboljša sposobnost potrošača da se prebace na održivije sustave grijanja i hlađenja i odluče za održiviju mobilnost.

U sličnom smjeru ide i inicijativa za održivi proizvod i "osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju". BEUC smatra kako bi održivi i trajni proizvodi trebali postati norma postavljanjem jačih zahtjeva u fazi dizajna proizvoda. Osim toga, zalažu se da se potrošačima pruže bolje informacije o trajnosti i popravljivosti proizvoda te uvedu mjere za suzbijanje greenwashinga i preranog zastarijevanja proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:02