POTVRDA U PARLAMENTU

Građani EU-a moći će još najmanje 10 godina koristiti besplatni roaming

Potrošačima je omogućeno da i dalje zovu, koriste SMS poruke i mobilne podatke bilo gdje unutar EU-a uz jednake troškove kao kod kuće

Ilustracija

 Dundee Photographics/Alamy/Alamy/Profimedia

Građani EU-a moći će još najmanje 10 godina koristiti besplatni roaming, potvrdili su zastupnici Europskog parlamenta.

Na plenarnom zasjedanju u Bruxellesu dogovoreno je da se potrošačima omogući da i dalje zovu, koriste SMS poruke i mobilne podatke bilo gdje unutar EU-a uz jednake troškove kao kod kuće.

"Radi se o izuzetno uspješnoj inicijativi i veliko mi je zadovoljstvo da sam kao član Odbora IMCO mogao doprinijeti ovom važnom pravnom aktu. Podaci govore da je od uvođenja pravila o roamingu oko 170 milijuna ljudi profitiralo od njih tijekom svojih putovanja diljem Europe i korištenja mobilnih uređaja uz jednake cijene kao kod kuće", izjavio je europarlamentarac Tomislav Sokol.

Glasovanjem u četvrtak zastupnici EU parlamenta formalno su dovršili zakonodavni postupak koji omogućuje bezbrižno telefoniranje, slanje poruka i surfanje do 2032. godine.

Koliko je roaming uistinu važan za građane EU-a, najbolje pokazuju podaci. Primjerice, upotreba podatkovnog roaminga povećala se 17 puta u ljeto 2019., u usporedbi s ljetom prije ukidanja naknada za roaming.

"Važno je napomenuti i da smo osigurali to da potrošačima tijekom putovanja Unijom bude dostupan internet jednake kvalitete kao kod kuće. Više se neće moći događati da će pružatelji usluga namjerno smanjivati brzinu interneta korisnicima mobilnih uređaja zbog boravka u inozemstvu", dodao je Sokol.

Tijekom razgovora s ministrima država članica, zastupnici u Europskom parlamentu su se zalagali za ukidanje nadoplata za pozive unutar EU-a (npr. kada se zovu iz Belgije u Italiju), budući da su građani još uvijek zbunjeni oko razlike između poziva u roamingu i poziva unutar EU. Troškovi poziva unutar EU trenutno su ograničeni na 19 centi po minuti. Komisija bi trebala razmotriti ovaj prijedlog EU parlamenta i procijeniti jesu li potrebna daljnja smanjenja ograničenja.

Što se tiče cijena, naknade za podatkovni promet ograničene su na dva eura po gigabajtu; postupno će smanjivati i do 2027. 'pasti' na jedan euro po gigabajtu. Usluge poziva će se do 2027. smanjiti na 0,019 eura po minuti. Što se tiče SMS-a, cijena jedne tekstualne poruke bi se trebala spustiti na 0,003 eura u narednih pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:54