PANEL U DUBLINU

Građani u Dublinu prihvatili 48 preporuka za jačanje gospodarstva i socijalne pravde

Jedna od preporuka odnosi se na uvođenje minimalne plaće kako bi se osigurala slična kvaliteta života u svim državama članicama EU-a

Panel u Dublinu

 Karl Burke/© European Union 2022 - Source: Ep

U Dublinu su se ovog vikenda, od 25. do 27. veljače, na svojoj trećoj i posljednjoj sjednici u okviru Konferencije o budućnosti Europe okupili građani, njih 200, koji su na panelu 1 finalizirali svoje preporuke na temu „Jače gospodarstvo, socijalna pravda i poslovi/Obrazovanje, kultura, mladi i sport / Digitalna transformacija', te potom zadnjeg dana o njima glasali.

Sudionici ovog europskog panela građana, među kojima je bilo i dvoje mladih iz Hrvatske, izglasali su u Dublinu 48 od 51 razmatranih preporuka.

Tako su prihvaćene dvije preporuke koje se odnose na tržište rada, a jedna od njih se odnosi na uvođenje minimalne plaće kako bi se osigurala slična kvaliteta života u svim državama članicama EU-a. Druga preporuka u tom dijelu odnosi se na osiguranje zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Već postoji Direktiva EU-a o radnom vremenu, no građani preporučuju preispitivanje postojećeg okvira i osiguranje strožeg mehanizma praćenja.

U kategoriji “Mladi i zapošljavanje” prihvaćene su četiri preporuke među kojima je i ona o usklađivanju razine svih različitih obrazovnih programa u EU-u uz prihvaćanje nacionalnog sadržaja. Europski građani također preporučuju mladima (od 12 godina) da imaju uvid u svoje buduće tržište rada. Preporučuju i da se vježbanje mekih vještina ugradi u sve školske programe, a pod time misle: slušanje jedni drugih, poticanje dijaloga, otpornost, razumijevanje, poštovanje i uvažavanje drugih, kritičko razmišljanje, samoučenje.

Dvije preporuke se odnose na digitalizaciju na djelu, a između ostaloga predloženo je da se svim građanima Europske unije zajamči pravo na digitalnu obuku.

Sudionici ovog panela bavili su se i pitanjima jačanja gospodarstva za budućnost, te posebno poticanjem inovacija i europske konkurentnosti, održivim gospodarstvom, poljoprivredom i digitalnom infrastruktorom.

Donijeli su i niz preporuka za jačanje socijalne pravde, a jedna od poruka građana je da minimalna mirovina mora biti iznad granice siromaštva. Preporučeno je i niz dogovorenih mjera za poticanje povećanja nataliteta, kao i za osiguravanje odgovorajuće skrbi o djeci.

Preporučeno je da se Strategija EU-a za ravnipravnost spolova za 2020. - 2025. snažno odredi kao prioritet i potakne kao hitno pitanje kojim se učinkovito bave države članice.

Nadalje, preporuka je da EU zbog svojih zdravstvenih koristi promiče i podiže razinu osviještenosti o sportu i tjelesnoj aktivnosti u svim državama članicama.

Preporuča se i usklađivanje poreza u državama članicama unutar EU-a i porezni poticaj kako bi se zadržavala radna mjesta u Uniji.

image

Građani na panelu

Karl Burke© European Union 2022 - Source: Ep

Značajan dio preporuka odnosi se na učenje u Europi, odnosno o digitalnom obrazovanju, kulturnoj razmjeni, obrazovanju o okolišu, kvaliteti i pristupu obrazovanju. Između ostaloga preporučuje se promicanje višejezičnosti od rane dobi, te podizamje razine osviještenosti o opasnostima interneta i digitalizacije za mlade uvođenjem obveznog predmeta u osnovnoj školi.

U području etičke i sigurne digitalne transformacije građani su izglasali deset preporuka među kojima je dio njih vezan za zaštitu podataka, kao i rješavanje problema lažnih vijesti.

Tri europske institucije Vijeće, Parlament i Komisija potpisom zajedničke deklaracije 10. ožujka prošle godine obvezali su se da će slijediti ono što su građani rekli u sklopu Konferencije o budućnosti Europe i njihove ideje pretvoriti u konkretne politike.

Za vrijeme sjednice ovog panela u Dublinu, dvoje od troje supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisija za demokraciju i demografiju i zastupnik u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt naveli su kako preporuke sa svih četiriju panela treba pretvoriti u grupe zaključaka, nakon čega će ih Vijeće, Parlament i Komisija razmatrati sukladno svojim ovlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:49