ONLINE KRIMINAL

Hakeri obožavaju Veliku Britaniju: Više od osamdeset posto tvrtki platilo je nakon ucjene

Gledajući globalno, 58% tvrtki platilo je nakon ucjene, što čini Ujedinjeno Kraljevstvo najprimamljivijom metom za cyber kriminalce

Ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Oko 82% britanskih tvrtki koje su bile žrtve cyber napada platilo je hakerima kako bi povratili svoje podatke, navodi se u novom izvješću. Inače gledajući globalno, 58% tvrtki platilo je nakon ucjene, što čini Ujedinjeno Kraljevstvo najprimamljivijom metom za cyber kriminalce.

Istraživanje sigurnosne tvrtke Proofpoint također je pokazalo da je 2021. više od tri četvrtine tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo pogođeno ransomwareom, (ucjenjivački softver ili kriptovirus, naziv za skup malicioznih programa koji blokiraju pristup korisniku računala i od njega traže novac).

Najčešći način kako hakeri prodru u sustav korporacija putem službenih e-mejlova koje otvore zaposlenici, a koje sadrže zlonamjerni softver.

Vlade i industrija obeshrabruju svake pregovore s cyber kriminalcima, ali to nije spriječilo neke visoko profilne tvrtke - uključujući JBS Foods i Colonial Pipeline - da plate otkupninu kako bi njihovi sustavi ponovno proradili. Prema istraživanju, mnoge organizacije koje su bile žrtve ransomwarea na kraju plate u više navrata, a samo polovica dobili su pristup podacima i sustavima nakon prve uplate, pokazalo je istraživanje. No istovremeno samo 4% onih koji su platili cjelokupnu otkupninu nisu uspjeli dobiti natrag svoje podatke.

-Pratio sam kako kiberprijetnje rastu. Od 2019. kibernetički kriminal u Nizozemskoj se udvostručio, a 2020. godine FBI je rekao da su se napadi softverom za iznudu ( ransomware) utrostručili. Ono što sada znamo je da osim pandemije koronavirusa, postoji i pandemija ransomwarea koji napadaju zdravstvene ustanove, vlade i opskrbne lance. Trebamo shvatiti da to nisu samo kaznena djela, već i zločini protiv čovječnosti. Kalašnjikovi našeg doba su ransomware- kazao je zastupnik u Europskom parlamentu Bart Groothuis (Renew Europe), koji je prije ulaska u Parlament bio šef ureda za kibernetičku sigurnost nizozemskog ministarstva obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:00