PETA GENERACIJA

HGK u suradnji s finskom kompanijom Nokia pokreće 5G Akademiju, prva radionica već 24. svibnja

Leslie Shannon, voditeljica istraživanja ekosustava i trendova za Nokiju, održala je predavanje ‘Early Signals, Future Scenarios‘

Leslie Shannon je predstavila načine na koje se mogućnosti 5G mreže već danas mogu koristiti

 Hgk

Leslie Shannon, voditeljica istraživanja ekosustava i trendova za Nokiju, održala je predavanje pod nazivom "Early Signals, Future Scenarios".

Shannon je govorila o novim mrežnim arhitekturama, vizualnoj analitici, upravljanju robotima i dronovima, AR/VR/XR tehnologiji i metaverzumu te je predstavila načine na koje se mogućnosti 5G mreže već danas mogu koristiti.

Peta generacija mobilne mreže u Hrvatsku je stigla prije gotovo dvije godine te se vjeruje da će donijeti revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici. Procjenjuje se da će razvoj i implementacija 5G rezultirati s 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU te da će zahvaljujući 5G tehnologiji globalni BDP narasti za četiri bilijuna dolara do 2030.

"Prava 5G revolucija je stabilnost u povezanosti putem 5G mreže, koja je dovoljno stabilna i brza da može podržati napredne tehnološke procedure u pravom vremenu", rekla je Shannon.

Voditeljica Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić najavila je da HGK u suradnji s finskom kompanijom Nokia uskoro pokreće 5G Akademiju, u sklopu koje će organizirati i 5G radionice za tvrtke.

"Radionice su namijenjene tvrtkama iz svih gospodarskih grana, a cilj je omogućiti im alate za provedbu uspješne digitalne transformacije u svojim poslovnim procesima. Na njima će polaznici moći saznati više o tome što čini 5G jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije koju nam donosi", poručila je Šapić.

Prva virtualna radionica bi se trebala održati već 24. svibnja. Predavači iz Nokije i HAKOM-a, Goran Horvatić i Tonko Obuljen, polaznicima će objasniti ključne prednosti 5G-a i razlike u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža.

Dodajmo kako se postotak stanovništva pokrivenog 5G-om u Europi gotovo udvostručio između 2020. i 2021., dosegnuvši 62 posto prošle godine u usporedbi s 30 posto 2020. godine. U ožujku 2019., Europski parlament izrazio je zabrinutost zbog činjenice da bi s kineskim dobavljačima 5G opreme mogao biti povezan sigurnosni rizik za EU zbog zakona koji se primjenjuju u njihovoj zemlji. Komisija je u svojem strateškom pregledu o odnosu EU-a i Kine istaknula da je Uniji potreban zajednički pristup sigurnosti 5G mreža kako bi se zaštitio od potencijalno ozbiljnih posljedica za sigurnost ključne digitalne infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:12