TOMISLAV SOKOL

Hrvatski europarlamentarac posjetio Washington; pričalo se ponajviše o samovolji internetskih platformi

Američkim kolegama pojasnio sam da novi zakon predviđa i stroge sankcije za kršenje pravila tržišnog natjecanja, kazao je Sokol

Tomislav Sokol u posjetu Washingtonu

 Ured Tomislava Sokola/Klub zastupnika EPP

Europski parlament prošlog je tjedna usvojio važan zakon o digitalnim tržištima (DMA) kojim se nastoji urediti djelovanje velikih internetskih platformi.

U izvješću o DMA, europarlamentarci su identificirali nadzornike pristupa tržištu i postavili ex-ante pravila za platforme. Delegacija EP-a ovog je tjedna otputovala u SAD kako bi raspravljala o ovom zakonu, ali i drugim temama koje su bitne za novoobnovljeno transatlantsko partnerstvo.

U radnom posjetu, kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), bio je i zastupnik Tomislav Sokol.

"Poseban naglasak radnog posjeta bio je na novom zakonu kojim ćemo ograničiti samovolju velikih internetskih platformi i ojačati položaj malih i srednjih poduzetnika, a europsko digitalno tržište učiniti konkurentnijim i inovativnijim. S druge strane, posjet sam iskoristio i da bih se snažno zauzeo za male i srednje poduzetnike kojima su velike internetske platforme do sada nepoštenim praksama uvjetovale poslovanje na internetskom tržištu”, kazao je Sokol.

Članovi IMCO odbora sastali su se s nizom visokih američkih dužnosnika s kojima su u Washingtonu razgovarali o digitalnoj transformaciji i daljnjem unaprjeđenju odnosa. Između ostalih, to su Peter Harrell, direktor za međunarodnu ekonomiju i konkurentnost, Jonathan Kanter, pomoćnik glavnog državnog odvjetnika za zaštitu tržišnog natjecanja, njemačka veleposlanica u SAD-u Emily Haber te veleposlanik Europske unije Stavros Lambrinidis.

„Američkim kolegama pojasnio sam da novi zakon predviđa i stroge sankcije za kršenje pravila tržišnog natjecanja i zlouporabu dominantnog tržišnog položaja od strane velikih internetskih platformi. Upravo je to inicijativa koju sam još krajem prošle godine pokrenuo kao izvjestitelj europskih pučana za mišljenje o politici tržišnog natjecanja u odboru IMCO. Sada će regulatornim tijelima na raspolaganju stajati i strukturne mjere kojima će se u okviru prethodne kontrole moći osigurati pravedna tržišna utakmica. To znači da će se velikim internetskim platformama moći naložiti i prodaja dijela poslovnog portfelja ako ne budu usklađeni sa strogim pravilima novog zakona”, upozorio je Sokol.

Od oko 10 tisuća internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru.

Osim zakona o digitalnim tržištima, EU priprema i zakon o digitalnim uslugama koji bi se prije svega trebao pozabaviti ilegalnim i štetnim sadržaj na internetu, poput govora mržnje i dezinformacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:53