online konferencija

Hrvatski europarlamentarci istaknuli inicijative: ‘Važno je da one županije koje epidemiološki stoje bolje ne budu zakinute‘

Sve u cilju bolje pripreme turističke sezone u situaciji pandemije koronavirusa
 Goran Sebelic/Cropix

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak je organizirao online konferenciju o digitalnoj budućnost Europe, te aktualnostima iz rada Europskog parlamenta o kojima su govorili zastupnici Karlo Ressler (HDZ, EPP) i Valter Flego (IDS, Renew Europe).

Govoreći o aktualnostima iz rada Europskog parlamenta, hrvatski europarlamentarci su istaknuli inicijative koje su pokrenuli u cilju bolje pripreme turističke sezone u situaciji pandemije koronavirusa.

Valter Flego, zamjenski član Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta informirao je kako je upravo poslao pismo s 24 potpisa prema Komisiji i Vijeću kako bi se Hrvatska drugačije označavala na europskoj karti koju radi Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Tu inicijativu potpisalo je uz njega još 9 od 12 hrvatskih eurozastupnika.

- Mjere putovanja u neku državu određuju se u odnosu na epidemiološko stanje u toj državi. Na Odboru za promet i turizam krenuo sam s inicijativom nezadovoljan kako je naša Hrvatska označena na europskoj karti, Mislimo da nije pošteno što je podijeljena na statističke regije jer je tako cijela jadranska obala jedno područje, jedna boja i onda ta karta ne prikazuje realno epidemiološko stanje diljem naše obale. To je nepravda koju sam krenuo objašnjavati na Odboru kad smo razgovarali o pripremi sezone i na pripremnom sastanku Renew grupe. Došli smo do ideje da prikupimo potpise i ponudio sam to najprije kolegama iz svoje grupe, potom članovima hrvatske delegacije, osim mene još ih je devet potpisalo, želim svima zahvaliti, prije svih i gospodinu Ressleru koji se i sam angažirao – kazao je Flego.

Naglasio je kako je cilj inicijative koja je pokrenuta prema Komisiji i Vijeću da se to hitno ispravi. - Važno je da se epidemiološko stanje gleda u odnosu na hrvatske županije, a ne u odnosu na statističke regije – istaknuo je Valter Flego.

I članovi Delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu uputili su u srijedu Europskoj komisiji parlamentarno pitanje na temu regionalnog pristupa pri označavanju epidemioloških rizika za putovanje.

- Neke županije stoje bolje, neke lošije. Važno je da one županije koje epidemiološki stoje bolje ne budu zakinute i da se ne promatraju zajedno kao dio Jadranske Hrvatske, dakle kroz NUTS2 podjelu. I Ministarstvo turizma ima tu svoju ulogu u objašnjavanju kakva je situacija i koje su razlike među županijama, te da pokaže kako postoje veliki dijelovi Hrvatske u koje je sigurno doći na godišnji odmor – naglasio je Karlo Ressler.

Valter Flego je kazao kako je pokrenuo još jednu inicijativu, a tiče se digitalnih zelenih potvrda čije uvođenje je pokrenula Europska komisije kako bi se olakšalo slobodno i sigurno kretanje na razini EU.

- Jako je aktualna tema o zelenim potvrdama ili kako bi neki rekli covid putovnicama, što je pogrešno reći jer to nisu putovnice. Sve inicijative oko zelenih potvrda su dobrodošle jer će ubrzati putovanja, ali jako je važno tko će platiti trošak testiranja za one ljude koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli Covid. Zato sam uputio inicijativu prema Komisiji jer smatram kako testiranje treba biti besplatno kao i cijepljenje. Ako ne želimo diskriminaciju u ovim potvrdama, a ne želimo, onda test treba biti besplatan – istaknuo je Flego.

Karlo Ressler je rekao kako je suština problema u tome što se nalazimo pred još jednom neizvjesnom turističkom sezonom.

- Hrvatska je prošle godine za razliku od nekih drugih turističkih aktera ostvarila relativno dobre rezultate, ali ne i kad se uspoređuje s najboljim turističkim godinama. Nemam bojazan da će digitalne potvrde ograničiti slobode, one će povećati mobilnost. Moja bojazan je da taj mehanizam neće biti dovoljno učinkovit da napravi veliku razliku, zbog toga mislim kako je bitno, nakon što Europski parlament usvoji svoje mišljenje idućeg tjedna, da možemo o tome pregovarati s Vijećem i napraviti da taj dokument stvarno napravi razliku i olakša mobilnost ljudi uoči turističke sezone idućeg ljeta – kazao je Ressler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:15