31.SVIBNJA

Info zona organizira konferenciju ‘Nemoj da ti bude tlaka‘, još se stignete prijaviti

Namijenjena je mladima, udrugama mladih i za mlade, jedinicama lokalne i regionalne samouprave te institucijama koje rade s mladima

Split/Ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Splitska udruga Info zona 31. svibnja u hotelu Atrium u Splitu organizira konferenciju 'Nemoj da ti bude tlaka' s naglaskom na teme lokalnih politika za mlade, dijaloga mladih i donositelja odluka, provedbe Zakona o savjetima mladih te sudjelovanja mladih u odlučivanju. Konferencija je, kažu u Info zoni, namijenjena mladima, udrugama mladih i za mlade, predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave te institucijama koje rade s mladima.

- U uvodnom dijelu Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, vjerojatno najupućeniji sugovornik za temu politika za mlade i mladih općenito u Hrvatskoj, održat će predavanje pod nazivom „Elementi lokalne politike za mlade - programi za mlade, savjeti mladih i participacija mladih“. Kovačićeva znanja prepoznali su u Europskoj komisiji i Vijeću Europe pa ga redovito konzultiraju o stanju mladih u Hrvatskoj, a ova konferencija prilika je da svoja znanje prenese i u Splitu – informira Goran Biličić, predsjednik Info zone.

Dodaje kako je u travnju u novoj suradnji riječke udruge Delta i Info zone provedeno istraživanje o političkoj participaciji mladih na području Splitsko-dalmatinske županije, a rezultate tog istraživanja na konferenciji će premijerno predstaviti Maša Cek. Udruga Delta bila je angažirana i na provedbi istraživanja za potrebe izrade Gradskog programa za mlade Grada Splita. To istraživanje provedeno je krajem prošle godine, a rezultati su predstavljeni u siječnju.

Novim istraživanjem Info zona je željela dobiti bolji uvid u situaciju u gradovima i općinama u kojima žive mladi koji gravitiraju Splitu. Oni već sada doprinose ili će tek doprinositi životu u Splitu i ne smije ih se zanemariti, ističe Biličić, u namjeri podizanja kvalitete života mladih u Splitu. Također, na temelju rezultata istraživanja, gradovima i općinama moći će se ponuditi konkretnija podrška u uspostavljanju kvalitetnijeg dijaloga mladih i donositelja odluka.

Jutarnji dio programa završit će panel raspravom na kojoj će predstavnici savjeta mladih i gradova razmijeniti i sudionicima konferencije prenijeti iskustva o sudjelovanju mladih u odlučivanju, savjetima mladih i lokalnim programima za mlade te detektirati ključne izazove i moguća rješenja. Panelisti su Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Marina Kuzmanić Petreš iz Grada Splita, Ivica Rakušić, dogradonačelnik Grada Solina, Ivan Jagnić, predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije te Lea Štambuk, članica Savjeta mladih Grada Splita.

- Moderatorica panel rasprave je Sara Sušanj, stručna suradnica u udruzi Delta, mlada osoba koja ima dugogodišnje iskustvo u području politika za mlade i uspostavljanju dijaloga mladih i institucija vlasti kroz rad Savjeta mladih Grada Opatije te kroz pripravništvo u Vijeću Europe - Europskom centru za mlade u Budimpešti – kaže naš sugovornik.

Nadalje Biličić ističe kako će prvi dio dana tako biti prilika za učenje i umrežavanje te pokretanje pozitivnih procesa i u drugim gradovima i općinama. Obrađivat će se teme lokalnih politika za mlade, dijaloga mladih i donositelja odluka, provedbe Zakona o savjetima mladih te sudjelovanja mladih u odlučivanju. U drugom dijelu programa sudionici će imati priliku svojim komentarima aktivno doprinijeti izradi Gradskog programa za mlade Grada Splita, strateškom dokumentu kojim se u naredne četiri godine želi poboljšati kvaliteta života mladih.

Inače, proces izrade Gradskog programa za mlade počeo je u kolovozu prošle godine pokretanjem inicijative Split grad za mlade kojom koordinira Info zona. Radna skupina, koja ima 11 članica i članova, čija je voditeljica Đordana Barbarić iz udruge MoSt, dobila je zadatak izraditi prijedlog Gradskog programa za mlade Grada Splita od 2022. do 2025. godine, na temelju rezultata istraživanja provedenog na početku procesa.

Govoreći o tome, Goran Biličić pojašnjava kako su unutar Radne skupine određeni prioriteti, definirani ciljevi te mjere i aktivnosti. Pritom su konzultirane udruge i stručnjaci iz različitih područja. Radna skupina svoj rad podijelila je na pet područja: Obrazovanje i upravljanje karijerama, Stanovanje i stambene politike za mlade, Organizirano informiranje i aktivna participacija u zajednici, Mentalno zdravlje i socijalno uključivanje te Sport i kultura za sve.

- Na ovoj konferenciji održat će se konzultacije o temama aktivne participacije mladih u zajednici, organiziranog informiranja, stanovanja i stambene politike za mlade te kulturi za sve. Šira javnost prvi put će se upoznati s predloženim mjerama, a bit će to i još jedna prilika da mladi izraze svoje potrebe i ideje o ovim temama – kaže Biličić.

Moderatori konzultacija bit će članovi radne skupine zaduženi za navedena područja. Među njima su Goran Biličić kao jedan od osnivača Info zone, koji je već 15 godina aktivan u području informiranja i aktivnog sudjelovanja mladih u društvu. Natalija Palčić nagrađivana je profesorica Politike i gospodarstva u IV. gimnaziji Marka Marulića, a Jere Kuzmanić stanovanjem se bavi kroz istraživački rad na nizu znanstvenih, stručnih i aktivističkih projekata i studija. Kristina Tešija novinarka je u kulturi i suosnivačica platforme Culture Hub Croatia koja upravlja kreativnim hub-om Prostor u splitskom Spinutu.

Nakon konzultacijskog dijela, s ova četiri člana radne skupine održat će se i panel rasprava koju će moderirati Antonia Kuzmanić, koja je posebno aktivna u području kulture. U Info zoni informiraju da je bila predsjednica saziva Savjeta mladih Grada Splita koji se često spominje kao najaktivniji i najuspješniji saziv gradskog Savjeta mladih i u čijem je mandatu usvojen prethodni Gradski program za mlade.

Prijave za sudjelovanje na ovoj besplatnoj konferenciji još su uvijek otvorene na gradzamlade.hr/konferencija, a na istoj poveznici nalazi se i program konferencije.

Spomenimo i kako je konferencija sufinancirana sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Splita i programa Europske unije Erasmus+. Europski parlament lani u svibnju usvojio je novi, vodeći program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport ERASMUS+ za razdoblje 2021. – 2027., pri čemu je predviđeno gotovo dvostruko više sredstava u odnosu na prethodni program, a namijenjen je i za odrasle polaznike, te će biti uključiviji, zeleniji i pristupačniji korisnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:48