LIMITS

Instagram predstavio novu opciju koja bi korisnike trebala potpuno zaštiti od virtualnog nasilja

Izvršni direktor Instagrama poručio je da tvrtka aktivno radi na poboljšanju internih sustava, ali i alata namijenjenih korisnicima
 Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia

Izvršni direktor Instagrama Adam Mosseri potvrdio je da tvrtka testira novu opciju nazvanu "Limits", koja bi korisnicima dala mogućnost privremenog zaključavanja računa kada se nađu na meti cyber zlostavljača. Najava nove značajke objavljena je danas tijekom videorazgovora u kojem je Mosseri ponovno osudio nedavni rasizam koji se dogodio na Instagram platformi nakon finala Euro 2020., te napomenuo da tvrtka radi na poboljšanjima kako internih sustava, tako i alata namijenjenih korisnicima.

Podsjetimo, nakon finala nedavno završenog europskog prvenstva u nogometu kada su se engleski nogometaši Bukayo Saka, Marcus Rashford i Jadon Sancho našli na meti malicioznih rasističkih tweetova, Mosseri je ustvrdio kako je umjetna inteligencija zvješća koja su upozoravala na rasizam, pogrešno označila kao benigne komentare. Dodao je i kako su taj posao trebali obaviti moderatori od krvi i mesa, budući da su mnogi uznemirujući komentari sadržali emojije, koje Instagramovi sustavi umjetne inteligencije nisu mogli staviti u kontekst.

Danas je Mosseri ponovno priznao pogrešku Instagrama i napomenuo da su u međuvremenu riješili problem.

Osim predstavljanja Limitsa, Mosseri je dodao i kako Instagram dnevno prima milijune korisničkih izvješća, pa čak i samo jedan posto prosječnih procjena dovodi do desetaka tisuća problematičnih postova koji ostaju na platformi.

"Možda ste u srednjoj školi i prolazite kroz prekid ili ste jednostavno promijenili školu. Ili ste pak profesionalni nogometaš koji je pod pritiskom javnosti. Kako god bilo, znamo da su ljudi nerijetko nađu u stresnim situacijama i zato im želimo im dati alate kako bi se zaštitili u tim situacijama", zaključio je Mosseri.

Iz Instagrama nisu otkrili kada će ta značajka postati javno dostupna, ali napomenuli su da ju upravo testiraju na mobilnim uređajima u odabranim zemljama.

EU radi na novom zakonodavnom okviru, Aktu o digitalnim uslugama (DSA). On daje smjernice za novo internetsko okruženje, uključujući internetske platforme, kako bi se osiguralo bolje i sigurnije mjesto za korisnike i poduzeća diljem EU-a.

Zastupnici Europskog parlamenta naveli su, pak, svoje prioritete za Akt o digitalnim uslugama u kojima traže uspostavljanje obvezujućeg mehanizama obavješćivanja i djelovanja kako bi korisnici mogli obavijestiti internetske posrednike o potencijalno nezakonitom sadržaju ili ponašanju. To bi internetskim posrednicima trebalo pomoći da brzo reagiraju i poduzimaju transparentnije mjere u vezi s potencijalno nezakonitim sadržajem. Korisnici bi također trebali imati mogućnost da zatraže pravnu zaštitu putem nacionalnog tijela za rješavanje sporova.

Parlament traži da se uvede strogo razlikovanje između nezakonitog i štetnog sadržaja i predlaže da se sustav pravne odgovornosti primjenjuje samo na „nezakoniti sadržaj” kako je definiran u pravu EU-a ili nacionalnom pravu.

Platforme ne bi trebale filtrirati sadržaj pri učitavanju ni koristiti bilo koji oblik prethodne kontrole sadržaja kako bi se pronašao štetan ili nezakoniti sadržaj. Umjesto toga, konačnu odluku o zakonitosti sadržaja trebalo bi donositi isključivo neovisno pravosuđe, a ne privatna poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:12